niedziela, 6 stycznia 2013

Kurczak w sosie paprykowym

Dawno nie było tu przepisu obiadowego. Czas to nadrobić. Zwłaszcza, że mam dla Was naprawdę smaczny przepis. Do stworzenia tego dania zainspirowała mnie paprikáscsirke od Shinju. Tutaj nie ma co nie smakować! Uwielbiamy mięso z piersi kurczaka, a papryka to jedno z naszych ulubionych warzyw. Przepis został zmodyfikowany na nasze potrzeby. Zobaczcie jak prosto przygotować pyszne i oryginalne danie z piersią kurczaka w roli głównej. 





 





Składniki: 5 porcji


  • 4 pojedyńcze filety z piersi kurczaka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • pół papryczki chilli
  • 1 cebula
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów
  • 200 ml śmietany 18%
  • 180 ml wody
  • 4 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki słodkiej papryki 
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz

 










































I co dalej?:

Mięso dokładnie umyj i osusz. Odkrój wszelkie nieciekawe elementy. Każdy kawałek mięsa przekrój ukośnie na trzy części. Mięso obsyp delikatnie solą i pieprzem. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim cebulę. Kiedy ta się zeszkli dodaj kawałki mięsa. Podsmażaj, aż uzyskają ładny brązowy kolor. Kiedy piersi będą już gotowe do zawartości patelni dodaj pokrojone w kostkę papryki oraz drobno posiekaną chilli bez nasion. Dodaj także pomidory, drobno posiekane ząbki czosnku oraz paprykę słodką i pieprz cayenne. Całość zalej wodą i doprowadź do wrzenia. Następnie pozwól, aby kurczak dusił się w sosie około 30 minut.

Po tym czasie wyjmij kawałki kurczaka na talerz. Sos zostaw w patelni. Śmietanę zmieszaj dokładnie z mąką i kilkoma łyżkami sosu. Całość rozprowadź w sosie. Zawartość patelni gotuj na małym ogniu, aż wyraźnie zgęstnieje. Następnie ponownie wrzuć kawałki kurczaka. Podgrzewaj jeszcze 5 minut na najmniejszym ogniu po czym podawaj.

Ja tak jak Shinju potrawę podałam z ryżem. 

  +Akcje:

 





9 komentarzy:

  1. pyszności! aż mam już ochotę na małe co nieco przez podrażnione zmysły, ale kurcze.. jestem przecież po obiedzie :D
    pozdrawiam ciepło,
    szana :)!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam sos paprykowy w każdej wersji:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda. Jeśli smakuje tak samo a przypuszczam, że tak, to jest to świetna propozycja na obiad!

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis rewelacyjny :) Potwierdzam, przygotowywałam wielokrotnie. Poezja:)
    Troszkę zmieniłam tylko proporcje :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i dyskusji. Jeśli masz jakieś pytania- pisz śmiało. Wkrótce odpowiem. Będzie mi miło jeśli podpiszesz się swoim nickiem (w przypadku anonimów). Tymczasowo włączyłam weryfikację obrazkową z powodu dużej liczby spamu. Wkrótce ją zdejmę.