piątek, 23 listopada 2012

Liebster blog

Fakt, że PrzepisoTeka zgarnęła dwie nominacje w zabawie Liebster blog sprawia mi niesamowitą radość. Cieszę się, że ktoś docenia to co robię. Nominowali mnie: Pusty kociołek i Kluskowo PL. Radość jest tym większa, że nie wiedziałam, że mam czytelników na tych blogach.


















Jeszcze raz Dziewczyny bardzo dziękuję za tak wspaniałe wyróżnienie. Oczywiście odpowiem na Wasze pytania. Ale proszę wybaczcie mi... nie wytypuję następnych blogów. Nie mam tego w zwyczaju. Jednak cieszę się bardzo, że mam okazję powiedzenia Wam czegoś o sobie. No to lecimy...

Pytania od Pustego Kociołka:

Warzywa czy owoce?
 
Oj, nie wiem czy jestem w stanie odpowiedzieć na to pytanie. Bardzo lubię zarówno owoce i warzywa. To zależy od sytuacji. Warzywa najlepsze jako dodatek do obiadu (lub część obiadu). Za to owoce królują jako elementy deserów lub przekąski. 
 
Najlepsza potrawa na zimę...
 
Coś rozgrzewającego i sycącego. Najlepiej jakiś jednogarnkowiec. Hmmm.... Może kurczak w sosie słodko- kwaśnym? Właściwie to najlepsza potrawa na każdą porę roku.
 
 Z latem kojarzą mi się...
 
Truskawki, maliny, borówki.
Jeśli cytrusy to tylko... 
 
To znów zależy do jakiego celu. Ale chyba najbardziej lubię mandarynki!
Zapach świąt to dla mnie zapach...
 
Jeśli mowa o bożonarodzeniowych to zdecydowanie choinka, przyprawy korzenne, pomarańcze i grzybowa mojej babci.
Mój "must have" w kuchni to...
 
Blender, patelnia grillowa i cayenne.
 
 Na domówkę / spotkanie ze znajomymi najchętniej przyrządzam...
 
 Nową sałatkę!
 
 Z domem kojarzy mi się....
 
Pizza u rodziców, którą mamy w zwyczaju przygotowywać wspólnie.
 
 Moje ulubione słodkości to...
 
Biała czekolada, albo "Milka" truskawkowa czy jogurtowa. I koniecznie nieśmiertelny blok czekoladowy.

Śniadanie: na ciepło czy na zimno?
 
Rzadko jadam śniadania. Więc każda opcja jest dobra, bo i tak jest wyjątkowa.

I na koniec jak wisienka na torcie: co zainspirowało Cię do prowadzenia bloga kulinarnego? 
 
Chciałam mieć swój ulubiony zbiór przepisów w jednym miejscu. Wszystko ładnie opisane i sfotografowane. Poza tym męczyło mnie, że musiałam znajomym ciągle pisać kartki z przepisami, które i tak gubili. Teraz odsyłam na bloga:)

Pytania od Kluskowo PL:

Kuchnia tradycyjna czy bardziej eksperymentalna?
 
Najlepiej zmiksować obie kuchnie tak, aby z obu wyciągnąć to co najlepsze! Na przykład jestem wielką fanką piersi z kurczaka przyrządzaną tak jak kotlet schabowy. Jednak wiem, że smażenie i panierka z bułki tartej nie jest dla nas najlepsze. Dlatego wybieram opcje takie jak tatata lub ta
 
 Łagodnie czy na ostro?
 
Raczej na ostro. Chyba da się to zauważyć po moich przepisach ;)
 
 Zupa czy drugie danie?
 
Wolę konkretniejsze drugie danie, ale są takie zupy które uwielbiam i mogłabym jeść codziennie. 
 
  Dania mięsne czy bardziej Wege? 
 
Wolę mięsne. Co nie znaczy, że nie zdarza mi się ugotować czegoś wege. Często gotuję warzywne zupy- kremy, które nadawałyby się  dla wegetarian. 

Ulubiona przyprawa
 
Nie wiem czy potrafię odpowiedzieć na to pytanie. Byłoby łatwiej gdybym miała wymienić np. dziesięć ulubionych. Ale skoro muszę to wybieram cayenne.
 
 Czy jest coś czego nigdy nie użyjesz w swojej kuchni?
 
No jasne! Na pewno są to podroby mięsne.
 
 Gotowanie z dziećmi - na tak czy na nie?
 
Kiedyś robiłam koktajl ananasowy z ówczesnym trzylatkiem. Jestem na tak. A czy liczy się kucharzenie z młodszą 12- letnią siostrą?
 
  Lepiej żeby potrawa wyglądała czy smakowała?
 
Jedno i drugie!
 
 Pesto ze słoiczka czy własnej roboty?
 
Oczywiście, że wszystko co własnej roboty jest smaczniejsze. Ale kto ma czas robić wszystko od podstaw?

Jaka pora roku sprzyja gotowaniu u Ciebie w kuchni?
 
Wiosna i lato- bo świeże warzywa oraz lepsze światło do fotografii. Typuję też wczesną jesień, póki dni są jeszcze całkiem długie, bo to sezon na moje ulubione owoce  i warzywa.
 
 Najlepsza czekolada to... 
 
Biała! No i trudno, ale zrobię reklamę. Uwielbiam "milkowe" tabliczki.  

I tak dobrnęliśmy:D
 

3 komentarze:

  1. Miło się czyta te odpowiedzi:) i skąd my znamy sytuację w odpowiedzi na nasze ostanie pytanie:> odsyłanie znajomych do przepisów na blogu jest o niebo wygodniejsze :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie się czyta takie "wywiady" :) Co do białej czekolady - przetestuj białą Ritter sport z orzechami laskowymi. Niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szanowni Państwo!

    Jestem studentką Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej na Uniwersytecie A.Mickiewicza na specjalności Nowe Media. Prowadzę badanie naukowe dotyczące blogów kulinarnych w Polsce. Wszystkich autorów blogów kulinarnych zachęcam do wypełnienia ankiety. Zajmie to Państwu jedynie ok. 1 - 2 minut. Wyniki zostaną zaprezentowane w pracy naukowej dotyczącej charakterystyki bloga jako nowej formy komunikacji społecznej.

    Ankieta dla autorów blogów kulinarnych: http://www.ebadania.pl/97797035d63e99d8

    Dziękuję za poświęcony czas,
    Agata Ornafa.

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i dyskusji. Jeśli masz jakieś pytania- pisz śmiało. Wkrótce odpowiem. Będzie mi miło jeśli podpiszesz się swoim nickiem (w przypadku anonimów). Tymczasowo włączyłam weryfikację obrazkową z powodu dużej liczby spamu. Wkrótce ją zdejmę.