sobota, 31 marca 2012

Nuggetsy

Te nuggetsy to przykład dania, które przygotowywałam wielokrotnie i za każdym razem w inny sposób. Mimo, że zachwycały wstrzymywałam się z publikacją przepisu na blogu. Aż do dziś. Dlaczego? Bo wyszły IDEALNIE! Były niesamowicie smaczne. I takie jak być powinny. Także w kwestii struktury ;)
Chcecie na to dowodu? Po 1 w kolejce na publikację stał pewien przepis z kategorii napoje. Ci, którzy śledzą PrzepisoTekę na FB widzieli już pierwsze zdjęcie. Nuggetsy bezczelnie wepchały się w kolejkę.

Podałam je z frytkami, sosem czosnkowym oraz prostą sałatką (pekińska, ogórek, pomidor, olej rydzowy (wkrótce info)).

Po 2. te zdjęcia...




























Po 3. Sam przepis...

Czego potrzeba? : 

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 250 g płatków kukurydzianych
  • 1 jajko
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka
  • sól, pieprz
  • oliwa

I co dalej? :

Pierś z kurczaka kroimy na większe kawałki w kształcie paseczków. Jogurt mieszamy z solą, pieprzem, sosem sojowym i jajkiem. Kawałki piersi z kurczaka dokładnie namaczamy w jogurcie. Dzięki temu nasze nuggetsy mimo pieczenia w piekarniku będą niesamowicie soczyste i smaczne. Następnie płatki kukurydziane dokładnie kruszymy (polecam blender). Kawałki mięsa dokładnie pokrywamy panierką z płatków. Gotowe kawałki rozkładamy luźno na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem lekko spryskujemy oliwą oraz posypujemy równomiernie przyprawą do kurczaka. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 st. C.



























+Akcja:


P.S. Wkrótce pewne nowości na blogu.



21 komentarzy:

  1. pyyyyycha! na pewno zrobię! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm ja ja ich dawno je jadłem:)
    Muszę zrobić.

    Zapraszam do mnie:http://e-ksiazkakucharska.bloog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  3. dzisiaj zrobiłam nuggetsy i sos wg Twojego przepisu, mniam!!! sos na bazie jogurtu jest o wiele lepszy niż na majonezie ;) Ola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodałaś do sosu tymianek i odrobinę cukru? Wtedy jest bajeczny.

      Usuń
  4. a co z jajkiem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. "Jogurt mieszamy z solą, pieprzem, sosem sojowym i jajkiem." Czytamy ze zrozumieniem!

      Usuń
  5. sos sojowy powinien być jasny czy ciemny czy nie ma różnicy?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Używam jasnego i taki też został użyty w tej potrawie.

      Usuń
  6. Wyglądają smakowicie :)
    Na ile to jest mniej więcej osób?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zależy jak dużo jadacie. Myślę, że wyjdą 3-4 porcje. Takie potrawy zawsze przygotowuję w większych ilościach. Wtedy Tomek ma pyszny lunch box w pracy.

      Usuń
  7. zrobiłem i wyszło przegenialnie :) Nuggetsy chrupiące i w środku soczyste, a dip do nich wziąłem także z Twojego przepisu i wydaje mi się, że to połączenie idealne :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla takich komentarzy warto prowadzić bloga! Jest mi niesamowicie miło. Serdecznie dziękuję i zachęcam do wypróbowania innych przepisów.

      Usuń
  8. Wyszło zajebiste....żona nie chciała przestać jeść:-) Nagroda spotkała mnie w sypialni...
    Już trzeci dzień jemy te nuggetsy:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że przepis przypasował. Zapraszam do skorzystania z reszty przepisów.

      Usuń
  9. Można czymś zastąpić sos sojowy? Nie mam akurat pod ręką :-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ostatecznie przyprawą typu maggi, której nienawidzę. Albo po prostu użyć soli.

      Usuń
  10. Super przepis. Będę chciał powtórzyć to danie dla dzieciaków!

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i dyskusji. Jeśli masz jakieś pytania- pisz śmiało. Wkrótce odpowiem. Będzie mi miło jeśli podpiszesz się swoim nickiem (w przypadku anonimów). Tymczasowo włączyłam weryfikację obrazkową z powodu dużej liczby spamu. Wkrótce ją zdejmę.