wtorek, 5 czerwca 2012

Kokosowy kurczak z batatami i musem ananasowym

Ależ dziś egzotycznie! Coś w tym jest, bo o zrobieniu takiego dania myślałam już miesiąc temu. Nawet zaczęło mi się śnic po nocy. Może tęsknota za wakacjami pod  palmami? Dokładnie dwa lata temu odpoczywaliśmy z Tomkiem pod tunezyjskim słońcem. Chętnie bym tam wróciła. Nie tylko po to, aby leżeć plackiem na plaży, ale też by zrobić Wam wpis o tunezyjskim jedzeniu. Ale wracając do potrawy... Bataty chodziły już za mną od dawna. Bardzo chciałam ich spróbować. W końcu wrzuciłam do koszyka. Bataty (pataty, słodki ziemniak,  wilec ziemniaczany, Ipomoea batatas) są bardzo smaczne. Jak dla mnie to coś jak połączenie ziemniaka i świeżej, słodkiej marchwi. Rzecz absolutnie warta powtórzenia, jeśli uda mi się kupić je taniej. Zapraszam po przepis(y). Danie dla 3 osób.



 Bataty

Składniki: 


  • 3 bataty
  • oliwa
  • sól morska
  • pieprz kolorowy



                                                                                                                  
I co dalej? :

 Bataty obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Oblej je delikatnie w oliwie i oprósz w świeżo mielonej soli morskiej i pieprzu kolorowym. Piecz 30 minut w temperaturze 180 st. C na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.

Kokosowy kurczak

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 200 ml mleczka kokosowego (z puszki)
  • 150 g wiórków kokosowych
  • sól, pieprz










































I co dalej?:

Pierś z kurczaka umyj i odetnij wszystkie nieciekawe elementy. Pierś pokrój jak do nuggetsów. Oprósz solą i pieprzem. Każdy kawałek dokładnie namocz w mleku kokosowych i obtocz w wiórkach. Kawałki mięsa układaj na blaszce do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia ok 20- 30 minut w temp. 180 st. C.


Pikantny mus ananasowy

Składniki:

  • pół puszki ananasów
  • pół łyżeczki pieprzu kolorowego












































I co dalej? :

Ananasy z puszki pokrój na mniejsze kawałki i zrób z nich mus za pomocą blendera. Mus zmieszaj ze świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.



+ Akcje:













































 PrzepisoTeka na Facebook'u:

7 komentarzy:

  1. Wygląda świetnie i pewnie smakuje równie dobrze :) Lubię takie egzotyczne dania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pomysłowy i pyszny obiad! Na pewno by mi smakował, przepadam za takimi daniami:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Egzotycznie tu u Ciebie:)
    Wspanialy obiadek! Mi batatey tez przpominaja w smaku marchewke, za ktora przepadam!
    Pycha! Fajnie, ze zamiast smazyc piersi trzeba je upiec w piekarniku (zawsze to mniej tluszcu i kalorii) :P
    Pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ kusisz. To MUSI być PYSZNE!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale apetytu narobiłaś, a dopiero jadłem :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. całkiem niezłe połączenie, napewno wykorzystam!

    OdpowiedzUsuń
  7. ciekawe połączenie, napewno wykorzystam!

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i dyskusji. Jeśli masz jakieś pytania- pisz śmiało. Wkrótce odpowiem. Będzie mi miło jeśli podpiszesz się swoim nickiem (w przypadku anonimów). Tymczasowo włączyłam weryfikację obrazkową z powodu dużej liczby spamu. Wkrótce ją zdejmę.