Akcja 'Panierka inna niż zwykle' ( więcej tu i tu) powoli dobiega końca. Jak dotąd wpadło kilkanaście na prawdę świetnych pomysłów. Szczególnie zauroczył mnie jeden. Asia dodała ten przepis do mojej akcji jako pierwsza. Nigdy wcześniej nie wpadłam na pomysł, aby tak zapanierować kurczaka. Oczywiście przepis zmodyfikowałam dla własnych potrzeb. I dodaję jako mój przepis na zakończenie akcji Panierka inna niż zwykle.
Składniki:
- 500 g filetów z piersi kurczaka
- sos czosnkowy (przepis stąd) przygotowany z 500 ml jogurtu greckiego
- 150 g chipsów paprykowych
Przygotowujemy sos czosnkowy wg przepisu znajdującego się w tym poście. Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i odkrajmy wszystkie nieciekawe elementy. Filet kroimy jak do nuggetsów. Chipsy najpierw kruszymy w paczce po czym mielimy je dokładnie za pomocą blendera. Kawałki mięsa moczymy dokładnie w sosie po czym obtaczamy w kawałkach chipsów. Zapanierowane kawałki układamy luźno na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Pieczemy 35- 40 minut w temp. 180 st C, aż panierka się lekko zarumieni.
+ Akcje:
Dążymy do setnego fana. Kto nim będzie?
to musi być obłędne!
OdpowiedzUsuńU mnie na blogu jest już sałatka z chipsami, także przyszła chyba pora na takiego oto kurczak w panierce :) Na pewno przepis wykorzystam i podzielę się wrażeniami :)
OdpowiedzUsuńWoW! Świetny pomysł! Mój M. byłby zachwycony!!!
OdpowiedzUsuńW sam raz dla mojego brata chipsożercy :D
OdpowiedzUsuńjestem pod wrażeniem pomysłowości:) kurczak wygląda mega apetycznie. Moi panowie byliby zadowoleni:)
OdpowiedzUsuńnie doczytałam, że trzeba upiec i zawaliłam sprawę. Podczas smażenia w głębokim tłuszczu cała panierka odkleiła się
OdpowiedzUsuńod kurczaka :(
Przykro mi. Mam nadzieję, że się nie zrazisz do tego pomysłu i spróbujesz kiedyś ponownie. W razie czego służę radą.
Usuńmusze zrobic!;)
OdpowiedzUsuńPojutrze mam zamiar zrobić na obiad, dam znać jak wyjdzie :)
OdpowiedzUsuńCzekam, czekam:D
Usuńu mnie kurczak smakuje bardziej jak w kfc- wystarczy dodac zblenderowane chipsy do maki ziemniaczenej- pierw jajko,potem maka ziemniaczana dokladnie wymieszana z chipsami i dowolnymi przyprawami i smazone na glebokim tluszczu.polecam :)
OdpowiedzUsuńDzięki za pomysł. Myślę, że spróbuję!
Usuńa u mnie od spodu strasznie się "spaliły" :(
OdpowiedzUsuńMoże miałaś za mocno ustawiony piekarnik. Każdy piekarnik jest inny. Może nie użyłaś termoobiegu, albo nie położyłaś papieru do pieczenia. Może pokroiłaś za cienkie kawałki mięsa? Powody mogą być różne.
UsuńMuszę pochwalić ten przepis! Jest tak prosty, że nawet mnie udał się wspaniały obiad, choć jeszcze nigdy(!) nie robiłam kurczaka. Pierwszy raz bardzo udany i z pewnością nie ostatni :)
OdpowiedzUsuń~ http://en-en.pinger.pl/