Składniki: (4 porcje)
- 300 g piersi z kurczaka
- 200 g mięsa wieprzowego (np. gulaszowe)
- 4 łyżki oliwy
- 4 łyżeczki przyprawy kebab- gyros
- pół łyżeczki cayenne
- pół łyżeczki ziół prowansalskich
I co dalej?:
Każdy rodzaj mięsa umyj i osusz. Pokrój je odzienie na kawałki na tzw. "jeden kęs". Każdy rodzaj mięsa przełóż do oddzielnej miseczki. Dodaj po 2 łyżki oliwy i 2 łyżeczki przyprawy kebab- gyros. Ponad to do piersi kurczaka dodaj jeszcze zioła prowansalskie, a do wieprzowiny cayenne. Wymieszaj zawartości miseczek tak, aby przyprawy przyległy dokładanie do mięs. Miseczki obwiń folią spożywczą i schowaj do lodówki na min. 1 godzinkę, a najlepiej całą dobę. Po upływie tego czasu podsmaż mięsa na patelni grillowej. Najpierw podsmażaj wieprzowinę przez ok. 5 minut. Przełóż ją do miseczki i na tą samą patelnię dodaj drób. Podsmażaj 3 minuty i dodaj wieprzowinę. Teraz zmieszaj oba mięsa dokładnie i podsmażaj jeszcze 3 minuty.
Często chodzę na taką shoarmę do jednej knajpki, chyba czas zrobić swoją idąc za Twoim przykładem.
OdpowiedzUsuńZrób, zrób. Przygotowanie jest banalne! Ja planuję swoją jeszcze bardziej "udomowić" poprzez wykonanie własnej mieszanki przypraw:)
UsuńZ przyjemnością informuję, że nominowałam Twój blog do zabawy Liebster Blog
OdpowiedzUsuńhttp://kluskowopl.blogspot.com/2012/11/liebster-blog.html
Będzie mi miło, jeśli przyłączysz się do zabawy. Pozdrawiam
I my też nominujemy do Liebster blog i z niecierpliwością czekamy na odpowiedzi:) i zapraszamy do zabawy: http://pustykociolek.blogspot.com/2012/11/liebster-blog-na-pustym-kocioku.html
OdpowiedzUsuńpozdrawiamy gorąco :))