piątek, 26 października 2012

Czerwony ryż

Ten ryż to przykład przepisu, który funkcjonuje w mojej rodzinie od dawna. Pojawia się na większości rodzinnych imprez. Nie ma co się dziwić. Jest smaczny, trafia w gusta większości, pasuje do wielu rodzajów mięs. Aż sama się sobie dziwię, że przepis podaję Wam dopiero dzisiaj. Spróbujcie koniecznie. Mimo koncentratu. Wszak raz nie zawsze.












































Składniki:


  • 1 szklana ryżu prażonego
  • 1 cebula
  • 200 g pieczarek
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • pół łyżeczki papryki ostrej
  • olej











































I co dalej?:

Ryż ugotuj wg proporcji 1 część ryżu i 2 części wody. Dodaj sól i gotuj, aż ryż całkowicie wchłonie wodę. Cebulę obierz i pokrój drobno. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i podsmaż na nim cebulę. Kiedy ta będzie szklista dodaj drobno pokrojone pieczarki. Podsmażaj 5 minut ciągle mieszając. Po tym czasie dodaj koncentrat i przyprawy. Podsmażaj na małym ogniu jeszcze chwilę. Patelnię zdejmij z ognia i przełóż jej zawartość do gotowego ryżu. Całość wymieszaj ze sobą bardzo dokładnie.




4 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy kolorystycznie...będzie świetnie komponował się jako dodatek do mięs...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I dokładnie tak jest. Proponuję karkóweczkę, albo może udka kurczaka.

      Usuń
  2. Ja robię żółty ryż z kurkumą, ten czerwony to świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Znam żółty:D Ostatnio kombinuję nad innymi kolorami bez dodatku sztucznych barwników (żeby było trudniej) mam już kilka propozycji.

      Usuń

Zapraszam do komentowania i dyskusji. Jeśli masz jakieś pytania- pisz śmiało. Wkrótce odpowiem. Będzie mi miło jeśli podpiszesz się swoim nickiem (w przypadku anonimów). Tymczasowo włączyłam weryfikację obrazkową z powodu dużej liczby spamu. Wkrótce ją zdejmę.