wtorek, 11 września 2012

Pełnoziarniste chlebki pita

Wczoraj wieczorem ja i Tomek zorganizowaliśmy mały wieczorek zapoznawczo- integracyjny przed sobotnim weselem. Odwiedzili nas moja przyjaciółka i brat Tomka, którzy mają na to wesele iść razem. Przygotowaliśmy małą arabską ucztę. Była shoarma dwa smaki z sosem czosnkowym (oczywiście nie zrobiłam zdjęć), pyszna sałatka, shisha i...

Była też moja wersja chlebków pita. Bazowałam na przepisie Malwiny. Zarówno chlebki jaki i samo przyjęcie wyszło bardzo miło:)












































Składniki (8 chlebków, ok. 100 g każdy):

  • 4 szklanki mąki pełnoziarnistej (użyłam mieszanki pszenno- żytnio- orkiszowej)
  • 1 i 1/4 szklanki letniej wody
  • 4 łyżki letniej wody
  • 15 g świeżych drożdzy
  • 2 łyżki oliwy z zalewy z suszonych pomidorów (można dać zwykłą)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli










































I co dalej?:

Drożdże rozpuść w 4 łyżkach letniej wody. Dodaj cukier. Rozczyn odstaw na 15 minut. Po tym czasie mąkę zmieszaj z solą i dodaj rozczyn. Zacznij wyrabiać ciasto stopniowo dodając wodę. Na sam koniec dodaj oliwę. Wyrabiane ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 1,5 godziny, aby wyrosło. W tym czasie uderz w nie przynajmniej dwa razy pięścią, aby je odgazować. Po tym czasie podziel ciasto na 8 części i zrób z nich kulki. Ponownie przykryj je pod ściereczką i odstaw na 25 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik do 230 st. C. Po upływie podanego czasu rozwałkuj każdą kulkę ciasta na placek o grubości ok. 4mm. Krążki ułóż na blasze do pieczenie wyłożoną papierem. Piecz ok. 5 minut. 












































 

13 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie chlebki i czekamy na relacje z sobotniego wesela. Lubię takie relacje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, ale nie planujemy takiej relacji :/

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Najlepsze były jeszcze ciepłe, maczane w oliwie z zalewy z suszonych pomidorów.

      Usuń
  4. Dobre wyszły, pyszne. Mi ładnie wyrosły, tylko takie bardziej szare. Nawet się tak fajnie rozwarstwiają jak w restauracji. :)
    Dałam pół na pół mąkę pszenną razową i żytnią. Teraz wcinamy z tapenade i smakuje wyśmienicie :)
    Pozdrawiam,
    Kamila

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis Ci się spodobał. Myślę, że zmieszanie dwóch rodzai mąk na pewno wyjdzie chlebkom pita na dobre:)

      Usuń
  5. wyszły rewelacyjnie:) mój czterolatek wsuwał aż mu się uszy trzęsły :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i dyskusji. Jeśli masz jakieś pytania- pisz śmiało. Wkrótce odpowiem. Będzie mi miło jeśli podpiszesz się swoim nickiem (w przypadku anonimów). Tymczasowo włączyłam weryfikację obrazkową z powodu dużej liczby spamu. Wkrótce ją zdejmę.