środa, 27 marca 2013

Sałatka z tuńczyka

Składniki, z których zrobiona jest ta sałatka dają niezwykłą kompozycję smakową. Na pewno każdy (a przynajmniej większość) z Was ją zna. Być może tylko proporcje macie inne. Jest to rzecz, której nie może zabraknąć na wielkanocnym stole- dlatego dodaję do zbioru przepisów Wielkanoc z Przepisoteką. Jestem bardzo ciekawa w jaki sposób ją jecie. Jak zwykłą sałatkę czy z pieczywem jako pasta kanapkowa? Ja zdecydowanie to drugie. Dajcie mi znać! :) Ta sałatka to klasyka gatunku. Nic więcej nie trzeba pisać. 

(Woda z gotowania jajek- jak wykorzystać? Więcej na dole posta)











































Przepis rodzinny

Składniki:


  • puszka tuńczyka w oleju roślinnym
  • 4 jajka 
  • 3 ogórki kiszone
  • pół puszki kukurydzy
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz










































I co dalej?:

Jajka włóż do garnka z zimną wodą i ustaw na gazie, przykryj przykrywką. Zagotuj wodę. Wyłącz ogień pod garnkiem i odstaw na 10 minut. W ten sposób ugotujesz idealne jajka na twardo (sposób podpatrzony od Smacznej Pyzy). 
Następnie jajka obierz ze skorupek i pokrój w drobną kostkę. Ogórki również pokrój w drobną kostkę, dodaj do jajek. Tuńczyka odsącz z zalewy olejowej i razem z kukurydzą dodaj do pozostałych składników. Sałatkę posól i popieprz do smaku. Dodaj majonez i całość dokładnie rozmieszaj.

Woda z gotowania jajek do podlewania kwiatków!

Idą święta wielkanocne. Jest to okres zdecydowanie większego spożycia jajek. Przede wszystkim będziemy jedli je na twardo.  Warto więc wykorzystać wodę, w której będziemy gotować wielkanocne przysmaki. Ważne jest, aby jej nie solić. Wcześniej należy też dokładnie umyć jajka. Po gotowaniu po prostu odlej wodę do naczynia i ostudź. Zawiera ona mnóstwo minerałów w tym sporo wapnia. Na pewno Twoje kwiatki polubią ten sposób. W ten sam sposób możesz wykorzystać wodę po ziemniakach czy makaronie (chociaż tutaj zawszę używam soli).

4 komentarze:

  1. O jakim sosie rybnym pisałaś? Ciekawa jestem:o

    A o tej wodzie z jajek to mnie zaskoczyłas, a że ja gotuję jajka namiętnie prawie codziennie, to przyda się taki myk;)

    A sałatka z tuńczyka - poezja! Uwielbiam takie połączenia, po prostu mogłabym jeść bez końca^^

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny przepis :)
    Obserwujemy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję. Oczywiście jeśli masz ochotę obserwować to zapraszam:)

      Usuń

Zapraszam do komentowania i dyskusji. Jeśli masz jakieś pytania- pisz śmiało. Wkrótce odpowiem. Będzie mi miło jeśli podpiszesz się swoim nickiem (w przypadku anonimów). Tymczasowo włączyłam weryfikację obrazkową z powodu dużej liczby spamu. Wkrótce ją zdejmę.