piątek, 15 czerwca 2012

Czosnkowy kurczak w chipsach paprykowych

Akcja 'Panierka inna niż zwykle' ( więcej tu i tu) powoli dobiega końca. Jak dotąd wpadło kilkanaście na prawdę świetnych pomysłów. Szczególnie zauroczył mnie jeden. Asia dodała ten przepis do mojej akcji jako pierwsza. Nigdy wcześniej nie wpadłam na pomysł, aby tak zapanierować kurczaka. Oczywiście przepis zmodyfikowałam dla własnych potrzeb. I dodaję jako mój przepis na zakończenie akcji Panierka inna niż zwykle.











































Składniki:












































Przygotowujemy sos czosnkowy wg przepisu znajdującego się w tym poście.  Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i odkrajmy wszystkie nieciekawe elementy. Filet kroimy jak do nuggetsów. Chipsy najpierw kruszymy w paczce po czym mielimy je dokładnie za pomocą blendera. Kawałki mięsa moczymy dokładnie w sosie po czym obtaczamy w kawałkach chipsów. Zapanierowane kawałki układamy luźno na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Pieczemy 35- 40 minut w temp. 180 st C, aż panierka się lekko zarumieni. 












































+ Akcje:



Dążymy do setnego fana. Kto nim będzie?

 

15 komentarzy:

  1. U mnie na blogu jest już sałatka z chipsami, także przyszła chyba pora na takiego oto kurczak w panierce :) Na pewno przepis wykorzystam i podzielę się wrażeniami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. WoW! Świetny pomysł! Mój M. byłby zachwycony!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. W sam raz dla mojego brata chipsożercy :D

    OdpowiedzUsuń
  4. jestem pod wrażeniem pomysłowości:) kurczak wygląda mega apetycznie. Moi panowie byliby zadowoleni:)

    OdpowiedzUsuń
  5. nie doczytałam, że trzeba upiec i zawaliłam sprawę. Podczas smażenia w głębokim tłuszczu cała panierka odkleiła się
    od kurczaka :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykro mi. Mam nadzieję, że się nie zrazisz do tego pomysłu i spróbujesz kiedyś ponownie. W razie czego służę radą.

      Usuń
  6. Pojutrze mam zamiar zrobić na obiad, dam znać jak wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. u mnie kurczak smakuje bardziej jak w kfc- wystarczy dodac zblenderowane chipsy do maki ziemniaczenej- pierw jajko,potem maka ziemniaczana dokladnie wymieszana z chipsami i dowolnymi przyprawami i smazone na glebokim tluszczu.polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. a u mnie od spodu strasznie się "spaliły" :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może miałaś za mocno ustawiony piekarnik. Każdy piekarnik jest inny. Może nie użyłaś termoobiegu, albo nie położyłaś papieru do pieczenia. Może pokroiłaś za cienkie kawałki mięsa? Powody mogą być różne.

      Usuń
  9. Muszę pochwalić ten przepis! Jest tak prosty, że nawet mnie udał się wspaniały obiad, choć jeszcze nigdy(!) nie robiłam kurczaka. Pierwszy raz bardzo udany i z pewnością nie ostatni :)
    ~ http://en-en.pinger.pl/

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i dyskusji. Jeśli masz jakieś pytania- pisz śmiało. Wkrótce odpowiem. Będzie mi miło jeśli podpiszesz się swoim nickiem (w przypadku anonimów). Tymczasowo włączyłam weryfikację obrazkową z powodu dużej liczby spamu. Wkrótce ją zdejmę.