środa, 20 czerwca 2012

Smażony bakłażan z nutą rozmarynu

Bakłażan do niedawna był warzywem przeze mnie nieznanym. Sięgnęłam po niego ze względu na kolor i kształt. Teraz sięgam także ze względu na jego walory smakowe. Uwielbiam poznawać nowe smaki, chociaż wiem, że bakłażan to żadne odkrycie. Jednak dla mnie tak! Ciągle szukam nowych, smacznych przepisów na wykorzystanie tego fioletowego warzywa. A dzisiaj proponuję go po prostu usmażyć. Świetny jako przekąska czy dodatek do obiadu. Pomysł na dodanie rozmarynu był całkiem spontaniczny, ale warto było. Polecam użyć własnoręcznie wykonanej bułki tartej. Tak jak ja. 












































Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 1 duże jajko (lub dwa małe)
  • 50 ml mleka
  • 2 łyżeczki rozmarynu
  • 250g bułki tartej
  • sól morska
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • pieprz










































I co dalej?:

Bakłażana dokładnie myjemy i kroimy w centymetrowe plastry. Każdy plasterek lekko solimy z obu stron (aby pozbyć się goryczy). Jajko (jajka) rozbijamy do miseczki. Dodajemy mleko, rozmaryn i pieprz. Roztrzepujemy wszystko razem. Plastry bakłażana maczamy w jajku po czym obtaczamy w bułce tartej. Rozgrzewamy patelnię (najlepiej grillową). Bakłażana smażymy na niewielkiej ilości oleju ok 4 minuty na obu stronach. I już. 











































PrzepisoTeka na Facebook'u


4 komentarze:

  1. Swietny pomysl! Ubolewam nad tym, ze Mezczyzna za baklazanem nie przepada. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobic porcyjke tylko dla siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba nigdy nie jadłam bakłażana.
    Zawsze robię sama bułkę tartą. Zachodu wiele nie ma, a mam pewność, że to naprawdę jest bułka. Po tym co ostatnio usłyszałam co jest w kupnej, tym bardziej nie kupię gotowej.
    Paulinko robisz świetne zdjęcia, a tak kiedyś narzekałaś na ich jakość!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za uznanie. Ja do zdjęć bardzo się przykładam. Robię ich mnóstwo po czym wybieram najlepsze. Dużo się nauczyłam i dużo zostało mi do nauki. Ale zobacz na drugie zdjęcie. Jeszcze wiele mu brakuje.

      Usuń

Zapraszam do komentowania i dyskusji. Jeśli masz jakieś pytania- pisz śmiało. Wkrótce odpowiem. Będzie mi miło jeśli podpiszesz się swoim nickiem (w przypadku anonimów). Tymczasowo włączyłam weryfikację obrazkową z powodu dużej liczby spamu. Wkrótce ją zdejmę.