Bakłażan do niedawna był warzywem przeze mnie nieznanym. Sięgnęłam po niego ze względu na kolor i kształt. Teraz sięgam także ze względu na jego walory smakowe. Uwielbiam poznawać nowe smaki, chociaż wiem, że bakłażan to żadne odkrycie. Jednak dla mnie tak! Ciągle szukam nowych, smacznych przepisów na wykorzystanie tego fioletowego warzywa. A dzisiaj proponuję go po prostu usmażyć. Świetny jako przekąska czy dodatek do obiadu. Pomysł na dodanie rozmarynu był całkiem spontaniczny, ale warto było. Polecam użyć własnoręcznie wykonanej bułki tartej. Tak jak ja.
Składniki:
- 1 bakłażan
- 1 duże jajko (lub dwa małe)
- 50 ml mleka
- 2 łyżeczki rozmarynu
- 250g bułki tartej
- sól morska
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- pieprz
I co dalej?:
Swietny pomysl! Ubolewam nad tym, ze Mezczyzna za baklazanem nie przepada. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobic porcyjke tylko dla siebie :)
OdpowiedzUsuńChyba nigdy nie jadłam bakłażana.
OdpowiedzUsuńZawsze robię sama bułkę tartą. Zachodu wiele nie ma, a mam pewność, że to naprawdę jest bułka. Po tym co ostatnio usłyszałam co jest w kupnej, tym bardziej nie kupię gotowej.
Paulinko robisz świetne zdjęcia, a tak kiedyś narzekałaś na ich jakość!
Dzięki za uznanie. Ja do zdjęć bardzo się przykładam. Robię ich mnóstwo po czym wybieram najlepsze. Dużo się nauczyłam i dużo zostało mi do nauki. Ale zobacz na drugie zdjęcie. Jeszcze wiele mu brakuje.
UsuńŚwietny przepis!
OdpowiedzUsuńsalt likit
OdpowiedzUsuńsalt likit
dr mood likit
big boss likit
dl likit
dark likit
PKQİ