A tymczasem z ów listy udało mi się wykreślić Calzone. Wykorzystałam przepis niezawodnej Cuda.Wianki. Nawet go nie zmieniłam. Jednak dodam parę uwag od siebie. Tak jak ona potrawę podałam z sosem czosnkowym.
Czego potrzeba?: (na 3 sztuki calzone, następnym razem zrobię 4 mniejsze)
na ciasto:
- 400 g mąki + do posypywania wg. potrzeby
- 30 g świeżych drożdzy
- 200 ml mleka
- 60 g masła
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki oliwy
- 1 żółtko
- 1 białko
na farsz:
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 250 g pieczarek
- 250 g szynki w plastrach
- 100 g czarnych oliwek
- 100 g sera żółtego (użyłam goudy, chyba)
- 100 g mozarelli
- sól, pieprz cayenne
- olej
Przepis na sos pomidorowy znajdziesz w tym poście.
sos czosnkowy:
Przepis na sos czosnkowy znajdziesz w tym poście.
I co dalej? :
Wyjątkowo ponumeruję prawidłowy przebieg tworzenia tej potrawy.
1. Przygotuj rozczyn. Połącz cukier, drożdże i ciepłe (ale nie gorące mleko). Zostaw do wyrośnięcia na 15 minut w ciepłym miejscu. I najlepiej pod bawełnianą ściereczką.
2. Roztop masło i ostudzić.
3. Przygotuj sos pomidorowy i czosnkowy. Przepisy znajdziesz w tym poście. Sosom dobrze zrobi czas, gdyż składniki zdążą się przegryźć.
4. Mąkę wymieszaj z ów masłem i dodaj rozczyn oraz żółtko i oliwę. Wyrób ciasto do uzyskania dość rzadkiej, gładkiej masy. Ponownie zostaw na godzinkę w ciepłym miejscu pod ściereczką. Ciasto powinno podwoić objętość.
5. Na patelni rozgrzać olej. Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
6. Następnie pokrój w kostkę umyte pieczarki i również dodać na patelnię. Duś, aż woda odparuje.
7. Plastry szynki i oliwki pokrój w kostkę i dodać do zawartości patelni. Podsmaż jeszcze chwilę. I dopraw.
8. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach oba sery i wymieszaj je ze sobą.
9. Po godzinie wylej ciasto na blat oprószony mąką. Wyrób ciasto podsypując mąką, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji, czyli do jędrnego ciasta, które da wziąć w rękę gdy je rozwałkujemy (wyobraź sobie włoskiego pizzermana kręcącego ciastem w powietrzu).
10. Ciasto podziel na 3 lub 4 części i rozwałkuj je w okrąg. To na prawdę nie ma znaczenia jaką średnicę powinno mieć ciasto. Może być cieńsze, a jego średnica większe lub grubsze z mniejszą średnicą. Ja rozwałkowałam na średnicę ok. 20cm.
11.Całą powierzchnię ciastowych okręgów posmaruj sosem pomidorowym. Na jego połówkę rozłóż równomiernie farsz (zostaw 2 cm obwódki od brzegu). Tą samą połówkę posyp mieszanką startych serów. Zlep ciasto jak pierogi. Gotowe calzone posmaruj z jednej strony białkiem.
12. Piecz 20 minut w temperaturze 200 st. C.
Przepis, mimo dość długiej listy składników i dużej ilości punktów do zrobienia krok po kroku, wcale nie jest trudny. I mówię Wam to ja. Osoba, która boi się pieczenia, drożdży i samodzielnego ugotowania rosołu. Przełamałam swoje lody i jestem z tego powodu bardzo dumna! Spróbuj i Ty. Na pewno wyjdzie :) Calzone jest świetną potrawą, do której można wykorzystać kuchenne resztki. Zamiast wyrzucać dodaj je do środka ciasta. Na pewno będzie pysznie. Ja już mam w planach kilka innych wersji. Taka potrawa z pewnością ucieszy Twojego faceta lub dziecko.
Przepis dodaję do akcji:
Myślałam wczoraj o calzone i chyba upiekę w końcu, bo nigdy nie jadłam ^^
OdpowiedzUsuńDaj znać jak pójdzie:P
UsuńJuż wiem na co miałam ochotę, to jest to
OdpowiedzUsuńCieszę się, że pomogłam
UsuńMniam, nigdy nie robiłam, a tak smacznie wygląda! Jakby co, to wiem, gdzie szukać przepisu ;)
OdpowiedzUsuńJak już skorzystasz to powiedz jak poszło:P
UsuńWygląda smakowicie, ale chyba wymaga sporo pracy...
OdpowiedzUsuńTrzeba trochę się pomęczyć. Ale jak się robi je z kimś fajnym to myślę, że warto. No i ten smak!
UsuńRobię swoją wersję calzone, dodaję do środka co akurat mam w lodówce lecz mozarelai pieczarki koniecznie. Aaa i sos czosnkowy na gore ;d przepyszne!
OdpowiedzUsuńczy w przepisie na ciasto nie brakuje wody??
OdpowiedzUsuńNie brakuje, bo jest mleko, oliwa i jajko:)
UsuńJa ciasto robię bez drożdży:)
OdpowiedzUsuń2,5 szkl. mąki , dwa żółtka , jedno całe jajko , łyżeczka soli, sczypta cukru , 20 dag masła , 3 łyzki jogurtu naturalnego. Ciasto wychodzi super delikatne :)
:)
UsuńCiasta do calzone na pewno nie będę zmieniać, ale myślę, że ten przepis nada się do pieczonych pierożków:D