piątek, 13 stycznia 2012

Sos tysiąca wysp

Długo szukałam pomysłu na trzeci ( sos czosnkowy, sos pomidorowy, w kwestii sosów kliknij jeszcze tutaj) sos, który mogłabym wykorzystać do pizzy, shoarmy i tego typu dań. W końcu padło na sos tysiąca wysp. To już było pewne. Niestety nie mogłam nigdzie znaleźć pasującego mi przepisu. Zależało mi, żeby wyszedł pyszny i można było łatwo go przygotować. Żaden znaleziony przepis nie spełniał moich oczekiwań. Sama tez kombinowałam, ale nie wychodziło mi. Aż tu nagle (kiedyś, kiedyś) Paula z just my delicious dodała ten przepis. I to dla mnie było strzałem w dziesiątkę. Aż się puknęłam w głowę, że sama na to nie wpadłam! Przepis zapisałam i czekałam na sposobność. Więc jest to idealna okazja na debiut nowego sosu. Dodałam tylko więcej ketchupu.


Czy polecam tą wersję sosu tysiąca wysp? Gdybym nie polecała to nie byłoby jej na blogu:P











































Czego potrzebujemy? : (na miseczkę o pojemności 250 ml)

  • 8 łyżek majonezu
  • 4 łyżki gęstego i pikantnego ketchupu
  • 1,5 łyżeczki octu winnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli i pieprzu cayenne










































I co dalej? :

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.











































Ów sosu możesz używać do wielu potraw. Ja mam zamiar przygotowywać go do pizzy, shoarmy, różnych potraw z kurczaka, wołowiny czy wieprzowiny, a także ryby. Kombinuj!



19 komentarzy:

  1. Często go robię do frytek, właśnie majonez + ketchup to podstawa... Dodaję też często drobiutko pokrojonej cebulki surowej, świetnie podkreśla i zaostrza smak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem, że wiele ludzi robi go do frytek. Tylko, że ja preferuję sam ketchup. W kwestii frytek:P

      Usuń
  2. a ja ten sos robię już 100lat albo dłużej do hot dogów:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I prawidłowo. Myślę, że jest super do wszelkiej maści domowych fast foodów:P

      Usuń
  3. O proszę - nawet nie wiedziałam, że zrobienie tego sosu jest takie proste :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też nie:P Dopiero przepis Pauli z JMD mnie w tym utwierdził:P

      Usuń
  4. Ja ten sos robię tak : http://hit2011.blox.pl/2011/10/SOS-1000-ISLANDS.html czyli z drobno pokrojonym ogórkiem konserwowym, szalotką ,chrzanem, sosem Worcestershire i tabasco

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj mi by się nie chciało. A tak jest prosto i pysznie. Ale dobrze, że pokazałaś mi swoją wersję:P

      Usuń
  5. Też ostatnio robiłam podobny:), a bardzo podoba mi się na Twoim blogu. Tez mam gdzieś takie żółte kartki z przepisami, mega klimatyczne. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi milo, ale jakie zolte kartki?

      Usuń
  6. Zrobiłam na zabawę sylwestrową jako jeden z sosów do kuleczek mięsnych na wykałaczce. Wyszło świetnie, wszystkim smakował ten sos :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że sos mógł dopełnić Twoje przepyszne przystawki:D

      Usuń
  7. On jest idealny do nuggetsów (najlepiej takich w specjlanej panerce, że mogą być z piekarnikaaa, bo nie smakują mi rzeczy robione na głębokim oleju), ale czemu tyle majonezu? wszedzie jest, że go dodają proporcjonalnie z ketchupem :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. http://przepisoteka.blogspot.com/2012/03/nuggetsy.html Masz rację:p A Nuggetsy proponuję przygotować wg przepisu z tego linku. Będzie idealnie. Przepis zawiera tyle majonezu ponieważ taka wersja smakuje mi najbardziej. Na tym polega filozofia tego bloga. Prezentuje tu swoje ulubione przepisy. Warto szukać swoich proporcji.

      Usuń
  8. bardzo dziękuję za przepis na ten sos :) pozdrawiam gorąco :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo dobry sos wszystkim polecam idealny do tortilli czy pizzy

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo smaczny sosik, dziękuję za przepis! Podałam go do domowych nuggetsów z kurczaka i surówki colesław.

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i dyskusji. Jeśli masz jakieś pytania- pisz śmiało. Wkrótce odpowiem. Będzie mi miło jeśli podpiszesz się swoim nickiem (w przypadku anonimów). Tymczasowo włączyłam weryfikację obrazkową z powodu dużej liczby spamu. Wkrótce ją zdejmę.