Długo szukałam pomysłu na trzeci (
sos czosnkowy,
sos pomidorowy, w kwestii sosów kliknij jeszcze
tutaj) sos, który mogłabym wykorzystać do pizzy, shoarmy i tego typu dań. W końcu padło na sos tysiąca wysp. To już było pewne. Niestety nie mogłam nigdzie znaleźć pasującego mi przepisu. Zależało mi, żeby wyszedł pyszny i można było łatwo go przygotować. Żaden znaleziony przepis nie spełniał moich oczekiwań. Sama tez kombinowałam, ale nie wychodziło mi. Aż tu nagle (kiedyś, kiedyś) Paula z
just my delicious dodała
ten przepis. I to dla mnie było strzałem w dziesiątkę. Aż się puknęłam w głowę, że sama na to nie wpadłam! Przepis zapisałam i czekałam na sposobność. Więc jest to idealna okazja na debiut nowego sosu. Dodałam tylko więcej ketchupu.
Czy polecam tą wersję sosu tysiąca wysp? Gdybym nie polecała to nie byłoby jej na blogu:P
Czego potrzebujemy? : (na miseczkę o pojemności 250 ml)
- 8 łyżek majonezu
- 4 łyżki gęstego i pikantnego ketchupu
- 1,5 łyżeczki octu winnego
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli i pieprzu cayenne
I co dalej? :
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ów sosu możesz używać do wielu potraw. Ja mam zamiar przygotowywać go do pizzy, shoarmy, różnych potraw z kurczaka, wołowiny czy wieprzowiny, a także ryby. Kombinuj!
Często go robię do frytek, właśnie majonez + ketchup to podstawa... Dodaję też często drobiutko pokrojonej cebulki surowej, świetnie podkreśla i zaostrza smak :)
OdpowiedzUsuńWiem, że wiele ludzi robi go do frytek. Tylko, że ja preferuję sam ketchup. W kwestii frytek:P
Usuńa ja ten sos robię już 100lat albo dłużej do hot dogów:)
OdpowiedzUsuńI prawidłowo. Myślę, że jest super do wszelkiej maści domowych fast foodów:P
UsuńO proszę - nawet nie wiedziałam, że zrobienie tego sosu jest takie proste :)
OdpowiedzUsuńJa też nie:P Dopiero przepis Pauli z JMD mnie w tym utwierdził:P
UsuńJa ten sos robię tak : http://hit2011.blox.pl/2011/10/SOS-1000-ISLANDS.html czyli z drobno pokrojonym ogórkiem konserwowym, szalotką ,chrzanem, sosem Worcestershire i tabasco
OdpowiedzUsuńOj mi by się nie chciało. A tak jest prosto i pysznie. Ale dobrze, że pokazałaś mi swoją wersję:P
UsuńTeż ostatnio robiłam podobny:), a bardzo podoba mi się na Twoim blogu. Tez mam gdzieś takie żółte kartki z przepisami, mega klimatyczne. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńBardzo mi milo, ale jakie zolte kartki?
UsuńZrobiłam na zabawę sylwestrową jako jeden z sosów do kuleczek mięsnych na wykałaczce. Wyszło świetnie, wszystkim smakował ten sos :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że sos mógł dopełnić Twoje przepyszne przystawki:D
UsuńOn jest idealny do nuggetsów (najlepiej takich w specjlanej panerce, że mogą być z piekarnikaaa, bo nie smakują mi rzeczy robione na głębokim oleju), ale czemu tyle majonezu? wszedzie jest, że go dodają proporcjonalnie z ketchupem :P
OdpowiedzUsuńhttp://przepisoteka.blogspot.com/2012/03/nuggetsy.html Masz rację:p A Nuggetsy proponuję przygotować wg przepisu z tego linku. Będzie idealnie. Przepis zawiera tyle majonezu ponieważ taka wersja smakuje mi najbardziej. Na tym polega filozofia tego bloga. Prezentuje tu swoje ulubione przepisy. Warto szukać swoich proporcji.
Usuńbardzo dziękuję za przepis na ten sos :) pozdrawiam gorąco :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBardzo dobry sos wszystkim polecam idealny do tortilli czy pizzy
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny sosik, dziękuję za przepis! Podałam go do domowych nuggetsów z kurczaka i surówki colesław.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
:P
Usuń