Czego potrzeba? :
na ciasto:
- 5 szklanek mąki poznańskiej (typ 500)
- 300 g mrożonego szpinaku
- 3 jajka
- 5 łyżek oliwy
- szczypta soli
- 200 g białego sera półtłustego
- 200 g sera feta
- 150 g suszonych pomidorów
- 2 żółtka
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz kolorowy
I co dalej? :
Szpinak rozmrozić i dobrze odcisnąć. Mąkę przesiać do miski. Dodać ów szpinak, jajka, sól, oliwę. Wszystkie składniki połączyć ze sobą na jednolitą, bajecznie zieloną masę. W razie potrzeby można dodać wodę, ale nie sądzę, aby było to konieczne. Przykryć bawełnianą ściereczką i zostawić na godzinkę w spokoju. W tym czasie połączyć ze sobą oba sery. Dodać do nich pokrojone w kostkę pomidory, żółtka, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Wszystko razem wymieszać. Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać z niego kółka za pomocą szklanki. Na każde nałożyć farsz i dokładnie zlepić. Pierogi należy wrzucić do osolonego wrzątku z dodatkiem oliwy. Gotować 3 minuty od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody.
Pierogi są smaczne same w sobie. Możesz je podać z dodatkiem suszonych pomidorów (ładny efekt kolorystyczny) i pokrojonych w plasterki czarnych oliwek. Wiecie, że to mój pierogowy debiut? Do tej pory pomagałam tylko mamie i babci w tych wigilijnych. Tym razem zrobiłam je sama i nawet Tomek mi nie pomagał:D
Przepis dodaję do akcji:
świetny pomysł na nadzienie!
OdpowiedzUsuńNie mój:P Ja dodałam tylko czosnek od siebie.
UsuńPyszności. I jakie efektowne :D
OdpowiedzUsuńMnie nastraja wiosennie:D
UsuńPaulinko przywołałaś odrobinę wiosny;)
OdpowiedzUsuńTaki był cel:P
UsuńPięknie wyglądają te zieloności i muszą być niesamowicie dobre!
OdpowiedzUsuńAle nie wierz mi na słowo:P Sama spróbuj
UsuńFajnie wyglądają :) robiłem zielone naleśniki ale pierogów jeszcze nie próbowałem, fajne nadzienie Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa z kolei nie robiłam nigdy zielonych naleśników. Chyba spróbuję.
Usuń