Składniki:
- 3 duże cytryny
- pół limonki
- 200 ml 96% spirytusu
- 500 ml mleka
- 300 g cukru
I co dalej?:
Cytryny i limonkę sparz wrzątkiem i dokładnie wyszoruj skórki. Obierz skórki z cytrusów uważając by nie obrać białych elementów. Najlepiej zrobić to za pomocą obieraczki do ziemniaków (tak jak radzi Agnieszka). Skórki wrzuć do słoika i zalej spirytusem. Odstaw do ciemnego miejsca na 3-7 dni. Raz na jakiś czas wstrząśnij słoikiem. Po tym czasie zrób coś na kształt syropu cukrowego z tym, że użyj mleka zamiast wody. Po prostu zagotuj mleko z cukrem, aż się rozpuści. Roztwór wystudź. Skórki cytrusów wyrzuć i zostaw tylko alkohol. Połącz ze sobą alkohol i mleko i wymieszaj. Przelej do butelki i przechowuj w lodówce.
Mój likier stoi już 2 miesiące i ciągle jest pyszny:D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania i dyskusji. Jeśli masz jakieś pytania- pisz śmiało. Wkrótce odpowiem. Będzie mi miło jeśli podpiszesz się swoim nickiem (w przypadku anonimów). Tymczasowo włączyłam weryfikację obrazkową z powodu dużej liczby spamu. Wkrótce ją zdejmę.