sobota, 3 marca 2012

Toffinka i kawa cynamonowa

Ten post będzie inny niż wszystkie dotąd. Dlaczego? Otóż ani tego ciasta (tego konkretnego co widzicie na zdjęciu ani tej kawy nie zrobiłam sama). Toffinka to ciasto ze zbiorów przepisów mojej mamy. I tą konkretną toffinkę zrobiła moja mama z okazji imienin taty. Natomiast podaję Wam przepis na nią bo jest nieziemsko pyszna i bardzo słodka. Poza tym sama też ją kiedyś zrobiłam, ale było to dawno i nie miałam zdjęcia. A ta kawa to specjalność Tomka. Nie wiem czy miał na nią przepis czy sam wymyślił. Nie ważne. Nowością są też dwa przepisy w jednym poście. Ale nie mogło być inaczej. Te dwa smaki komponują się ze sobą wspaniale. Deser idealny ;)












































Toffinka

Czego potrzeba? : (brytfanna standardowych rozmiarów)

  • ok. 600- 700 g herbatników
  • 2 budynie śmietankowe
  • kostka masła
  • pół litra mleka plus pół szklanki
  • 4 łyżki cukru
  • 2 puszki masy krówkowej (kajmak)
  • pół litra śmietanki 30%
  • 2 opakowania zagęszczacza do śmietany typu śmietan- fix
  • szczypta soli i cukru
  • kilka łyżeczek kawy rozpuszczalnej lub kakao
I co dalej?: 

 Spód blachy wyścielamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy herbatniki jeden obok drugiego, tak aby zakrywały całe dno blachy. Wcześniej szykujemy budyń. Dwa opakowania budyniu rozrabiamy w połowie szklanki mleka i zagotowujemy w pół litra mleka z dodatkiem czterech łyżek cukru. Budyń schładzamy i miksujemy z połową kostki masła. Masę budyniowo- maślaną wylewamy na herbatniki. Na ów masę kładziemy kolejną warstwę herbatników. Następnie masę krówkową miksujemy z drugą połową masła. Również wylewamy na herbatniki i układamy kolejną ich warstwę. Następnie ubijamy śmietanę z dodatkiem zagęszczaczy (to ważne, bo nasza śmietana na prawdę musi być sztywna) oraz szczyptą soli i cukru. Bitą śmietanę wylewamy na samą górę ciasta. Wszystko posypujemy równomiernie kawą rozpuszczalną lub kakao. Przed podaniem ciasto powinno schładzać się około dwóch godzin.












































Kawa cynamonowa
Wg. naszych preferencji. Przepis możesz spokojnie zmieniać. Jeśli nie lubisz kawy z mlekiem lub z cukrem zrezygnuj z nich.

Czego potrzeba? : (na jeden kubek kawy)

  • 1,5 łyżeczki kawy sypanej
  • pół łyżeczki cynamonu zmielonego
  • 1,5 łyżeczki cukru trzcinowego
  • ok. 50 ml ciepłego mleka
  • wrzątek
I co dalej? :

 Zaparzamy szklankę we wrzątku. Pamiętając o miejscu na mleko. Po chwili dosypujemy cukier i cynamon. Dokładnie mieszamy. Uzupełniamy mlekiem.

Taka kawa smakuje też z dodatkiem brandy :)













































P.S.
- Uwaga! Takie zestaw jest przepyszny, przesłodki i prze-uzależniający.
- I prze- kaloryczny :)
- Oj tam, oj tam!

4 komentarze:

  1. Zapomniałam dodać, że ta kawa powinna smakować nawet tym, którzy kawy nie lubią. Przykład? Ja!

    OdpowiedzUsuń
  2. To nic że prze-karoryczny, grunt że przepyszny, przesłodki i przepiękny ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie ma to jak zjeść pyszne ciastko i podać do niego swoją ulubioną kawę. Dzięki za przepis :). Jeżeli chodzi o mnie, to ja najbardziej lubię tradycyjne cappuccino. Piję je zawsze każdego dnia i podaję wyłącznie w specjalnych filiżankach do cappuccino, które kupiłam swego czasu na https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/kawa-i-herbata. Wybór odpowiedniej filiżanki jest dość istotny i zależy przede wszystkim od rodzaju kawy. W sklepach dlatego znajdziemy jeszcze m.in. filiżanki do espresso lub też latte.

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i dyskusji. Jeśli masz jakieś pytania- pisz śmiało. Wkrótce odpowiem. Będzie mi miło jeśli podpiszesz się swoim nickiem (w przypadku anonimów). Tymczasowo włączyłam weryfikację obrazkową z powodu dużej liczby spamu. Wkrótce ją zdejmę.