Toffinka
Czego potrzeba? : (brytfanna standardowych rozmiarów)
- ok. 600- 700 g herbatników
- 2 budynie śmietankowe
- kostka masła
- pół litra mleka plus pół szklanki
- 4 łyżki cukru
- 2 puszki masy krówkowej (kajmak)
- pół litra śmietanki 30%
- 2 opakowania zagęszczacza do śmietany typu śmietan- fix
- szczypta soli i cukru
- kilka łyżeczek kawy rozpuszczalnej lub kakao
Spód blachy wyścielamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy herbatniki jeden obok drugiego, tak aby zakrywały całe dno blachy. Wcześniej szykujemy budyń. Dwa opakowania budyniu rozrabiamy w połowie szklanki mleka i zagotowujemy w pół litra mleka z dodatkiem czterech łyżek cukru. Budyń schładzamy i miksujemy z połową kostki masła. Masę budyniowo- maślaną wylewamy na herbatniki. Na ów masę kładziemy kolejną warstwę herbatników. Następnie masę krówkową miksujemy z drugą połową masła. Również wylewamy na herbatniki i układamy kolejną ich warstwę. Następnie ubijamy śmietanę z dodatkiem zagęszczaczy (to ważne, bo nasza śmietana na prawdę musi być sztywna) oraz szczyptą soli i cukru. Bitą śmietanę wylewamy na samą górę ciasta. Wszystko posypujemy równomiernie kawą rozpuszczalną lub kakao. Przed podaniem ciasto powinno schładzać się około dwóch godzin.
Kawa cynamonowa
Wg. naszych preferencji. Przepis możesz spokojnie zmieniać. Jeśli nie lubisz kawy z mlekiem lub z cukrem zrezygnuj z nich.
Czego potrzeba? : (na jeden kubek kawy)
- 1,5 łyżeczki kawy sypanej
- pół łyżeczki cynamonu zmielonego
- 1,5 łyżeczki cukru trzcinowego
- ok. 50 ml ciepłego mleka
- wrzątek
Zaparzamy szklankę we wrzątku. Pamiętając o miejscu na mleko. Po chwili dosypujemy cukier i cynamon. Dokładnie mieszamy. Uzupełniamy mlekiem.
Taka kawa smakuje też z dodatkiem brandy :)
P.S.
- Uwaga! Takie zestaw jest przepyszny, przesłodki i prze-uzależniający.
- I prze- kaloryczny :)
- Oj tam, oj tam!
Zapomniałam dodać, że ta kawa powinna smakować nawet tym, którzy kawy nie lubią. Przykład? Ja!
OdpowiedzUsuńTo nic że prze-karoryczny, grunt że przepyszny, przesłodki i przepiękny ;)
OdpowiedzUsuńdziękuję za taki komplement:D
UsuńNie ma to jak zjeść pyszne ciastko i podać do niego swoją ulubioną kawę. Dzięki za przepis :). Jeżeli chodzi o mnie, to ja najbardziej lubię tradycyjne cappuccino. Piję je zawsze każdego dnia i podaję wyłącznie w specjalnych filiżankach do cappuccino, które kupiłam swego czasu na https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/kawa-i-herbata. Wybór odpowiedniej filiżanki jest dość istotny i zależy przede wszystkim od rodzaju kawy. W sklepach dlatego znajdziemy jeszcze m.in. filiżanki do espresso lub też latte.
OdpowiedzUsuń