poniedziałek, 5 marca 2012

Sos pomidorowy z udkami z kurczaka

Uwielbiam przygotowywać na obiad różne sosy, które będę mogła zjeść z makaronem albo ryżem. Są proste w wykonaniu, szybkie i smaczne. Dodatkową zaletą jest to, że zawsze można dodać do środka akurat to co mamy w domu. Zrobienie obiadu zajmuje mniej niż 20 minut. Dłużej się ryż gotuje. Zawsze robię trochę więcej, żeby zamrozić jedną porcję.

Dzisiaj proponuję aromatyczny sos pomidorowy z warzywami i filetem z udek kurcząt. Z ryżem. Na przykład brązowym ;)



























Czego potrzeba? :

  • pół kilo filetu z udek z kurczaka
  • czerwona papryka
  • puszka kukurydzy
  • puszka pomidorów
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 cebula
  • sól, pieprz kolorowy
  • zioła prowansalskie
  • odrobina oliwy
I co dalej? :

 Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie. Do tego dodajemy filet z udek pokrojony w kostkę. Kiedy mięso przestanie być surowe dodajemy paprykę  (również pokrojoną w kostkę) oraz kukurydzę. Po chwili do całości dodajemy pomidory oraz przecier. Kiedy sos się zagotuje doprawiamy go do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

Proponuję podać z ryżem brązowym.

Zapraszam do polubienie PrzepisoTeki na Facebook'u

8 komentarzy:

Zapraszam do komentowania i dyskusji. Jeśli masz jakieś pytania- pisz śmiało. Wkrótce odpowiem. Będzie mi miło jeśli podpiszesz się swoim nickiem (w przypadku anonimów). Tymczasowo włączyłam weryfikację obrazkową z powodu dużej liczby spamu. Wkrótce ją zdejmę.