wtorek, 9 kwietnia 2013

Kurczak z warzywami i grzybami mung po chińsku

Ostatnio przeglądając podstronę Przepisy złapałam się za głowę! Bardzo dawno nie pokazałam Wam żadnego przepisu z udziałem kurczaka! Wydaje mi się to bardzo dziwne, bo przecież drób to mój ulubiony rodzaj mięsa. Chcąc nadrobić straty wrzucam dziś przepis na kurczaka z warzywami i grzybkami mung po chińsku. Przy okazji wrzucę go do  jednej z aktualnych akcji kulinarnych (baner na dole). Dzisiejszy przepis bezczelnie wepchnął się w kolejkę do publikacji pozostawiając w tyle kilka innych smakowitości. Ale bez obaw. Na wszystko przyjdzie czas. Więc zapraszam Was na bloga jutro i pojutrze i popojutrze... Na pewno znajdziecie coś pysznego:D





Kurczak z warzywami i grzybami mung po chińsku- przepis autorski

Składniki:  (4-5 porcji)

  • 3-4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • 1 duża marchew
  • 1 mały korzeń pietruszki
  • 1 mały por (biała część)
  • 1 mała czerwona papryka
  • kawałek imbiru (3 cm)
  • 20 g grzybków mung
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mieszanki przypraw do dań chińskich*
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego*
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 ml wody
  • olej
  • do podania: ryż
* Ilość przypraw przystosuj do własnych preferencji smakowych



 I co dalej?:

Imbir, marchew, pietruszkę i czosnek obierz i pokrój w słupki. Białą część pora pokrój w plastry. Paprykę dokładnie umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski. Mięso umyj, osusz, odkrój wszelkie nieciekawe elementy i pokrój w paseczki. Grzybki mung przygotuj wg przepisu na opakowaniu. Kiedy będą gotowe pokrój je na mniejsze części. 

Na patelni lub w woku rozgrzej niewielką ilość oleju. Ustaw średni ogień. Wrzuć imbir i czosnek podgrzewaj 30 sekund ciągle mieszając. Po tym czasie dodaj mięso. Smaż ciągle mieszając około 2 minuty. Po tym czasie dodaj po pół łyżeczki przyprawy do dań chińskich i pieprzu cytrynowego. Nie zapominaj o mieszaniu. Całość podsmażaj jeszcze minutę. Po tym czasie dodaj marchew, pietruszkę i paprykę. Cały czas mieszając podsmażaj przez 2 minuty. Na koniec dodaj plastry pora i resztę przypraw. Podsmażaj już tylko minutę. Dokładnie wymieszaj.

Sos sojowy, ocet, wodę i mąkę wymieszaj razem bardzo dokładnie w oddzielnym naczyniu. Następnie zmniejsz ogień pod naszym daniem na minimalny i wlej ostrożnie mieszankę z sosem sojowym do całości. Zawartość patelni (woka) mieszaj cały czas. Poczekaj, aż danie zgęstnieje*. Podawaj od razu z ryżem. 

Rady:

* Jeśli uważasz, że potrawa jest zbyt gęsta (także po kilku godzinach od ugotowania) bez obaw wlej trochę wody. Następnie podgrzej potrawę i dokładnie wymieszaj.
Jeśli uważasz, że potrawa jest za mało słona spróbuj gotowe danie (już na talerzu) lekko skropić sosem sojowym.












































Przepis bierze udział w akcji:


4 komentarze:

  1. Miałam jedno podejście do grzybków mung. I o jedno za dużo :p

    Muszę trochę odczekać i zrobić podejście numer dwa, może się zmieni^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może użyłaś ich za dużo? W odpowiedniej ilości są fantastycznym dopełnieniem tego typu potraw.

      Usuń
  2. Grzyby MUN nie "mung". Mung to fasola.

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i dyskusji. Jeśli masz jakieś pytania- pisz śmiało. Wkrótce odpowiem. Będzie mi miło jeśli podpiszesz się swoim nickiem (w przypadku anonimów). Tymczasowo włączyłam weryfikację obrazkową z powodu dużej liczby spamu. Wkrótce ją zdejmę.