wtorek, 23 kwietnia 2013

Kisiel grapefruitowo- żurawinowy

Po jednej z imprez został mi sok grapefruitowy i żurawinowy. Nie są to smaki, które lubię pić solo. Nie miałam też ochoty na żadne drinki. Nie chciałam też, aby coś mi się zmarnowało. Zapaliła mi się żarówka nad głową- taka sama jak w kreskówkach:) Mogę przygotować... kisiel:) Wyszło pysznie i owocowo, dlatego dziś polecam ten przepis Wam. Jest w sam raz na deser czy podwieczorek. W ten sam sposób możecie użyć każdego innego soku.










































 Składniki:

  • 300 ml soku żurawinowego
  • 400 ml soku grapefruitowego
  • 100 ml wody
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej*
  • 2 łyżki cukru**

* Ilość mąki możesz dowolnie zmniejszyć lub zwiększyć w zależności od preferowanej przez Ciebie gęstości deseru.
** Ilość cukru dopasuj do swoich upodobań.





































I co dalej?:

Oba soki wlej do rondelka i zagotuj wraz z cukrem. W innym naczyniu zmieszaj ze sobą dokładnie wodę i mąkę ziemniaczaną. Kiedy soki zaczną się gotować zmniejsz ogień pod nimi na mały i wlej roztwór wody i mąki. W tym samym czasie mieszaj w rondelku, tak aby nie było grudek.  Całość mieszaj jeszcze chwilę i zdejmij z ognia. Kisiel rozdziel na porcję i schłodź lub zjedz ciepły.


4 komentarze:

  1. Tak. Kisiel w wersji home-made to zdecydowanie warte wypróbowania!
    Muszę się zmobilizować^^

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiem jak w smaku, ale wygląda cudownie! :) Nigdy sama nie robiłam kisielu. :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i dyskusji. Jeśli masz jakieś pytania- pisz śmiało. Wkrótce odpowiem. Będzie mi miło jeśli podpiszesz się swoim nickiem (w przypadku anonimów). Tymczasowo włączyłam weryfikację obrazkową z powodu dużej liczby spamu. Wkrótce ją zdejmę.