piątek, 11 listopada 2011

Blin ziemniaczany

Patriotycznie z okazji Święta Niepodległości. Biało- czerwono, aby to podkreślić. Smak typowo polski. I oczywiście babciny. Moi dziadkowie mieli w planach zrobić ich ukochane placki ziemniaczane. Odwiodłam ich od tego pomysłu  i namówiłam na wspólne przygotowanie blina. Uważam, że to odpowiednia potrawa na ten dzień.





























Czego potrzebujemy? : (na standardową brytfannę)

  • 2,5 kg ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 400 g słoniny
  • trochę oleju
  • sól i pieprz






































I co dalej? :

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy ją ze słoniną tworząc skwarki. Zawartość patelni mieszamy z masą ziemniaczaną. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość wylewamy do brytfanki. Zapiekamy w temperaturze ok. 180 st. C przez 2 godzinki.

Bardzo dobrze smakuje z sosem czosnkowym i pomidorowym. W dzisiejszym dniu szczególnie polecam ten dodatek ze względu na kolorystykę.

Przepis bierze udział w akcjach:











2 komentarze:

  1. To bardziej taka zapiekanka ziemniaczana :) Na pewno równie smaczna, jak wszystko z ziemniaków! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja babcia nazywa to blinem. Tak już musi być;)

      Usuń

Zapraszam do komentowania i dyskusji. Jeśli masz jakieś pytania- pisz śmiało. Wkrótce odpowiem. Będzie mi miło jeśli podpiszesz się swoim nickiem (w przypadku anonimów). Tymczasowo włączyłam weryfikację obrazkową z powodu dużej liczby spamu. Wkrótce ją zdejmę.