Czego potrzebujemy? : (na standardową brytfannę)
- 2,5 kg ziemniaków
- 1 duża cebula
- 400 g słoniny
- trochę oleju
- sól i pieprz
I co dalej? :
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy ją ze słoniną tworząc skwarki. Zawartość patelni mieszamy z masą ziemniaczaną. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość wylewamy do brytfanki. Zapiekamy w temperaturze ok. 180 st. C przez 2 godzinki.
Bardzo dobrze smakuje z sosem czosnkowym i pomidorowym. W dzisiejszym dniu szczególnie polecam ten dodatek ze względu na kolorystykę.
Przepis bierze udział w akcjach:
To bardziej taka zapiekanka ziemniaczana :) Na pewno równie smaczna, jak wszystko z ziemniaków! :)
OdpowiedzUsuńMoja babcia nazywa to blinem. Tak już musi być;)
Usuń