Jeśli masz dostęp do tych fantastycznych owoców to nie wahaj się. Ten syrop jest pyszny.
Czego potrzebujemy: (przykładowo jeśli mamy 3 l słoik to 3/4 powinna zajmować pigwowiec, reszta cukier. W praktyce ok 1 kg cukru.)
- owoce pigwowca
- cukier
I co dalej? :
Owoce pigwowca przekrajamy na ćwiartki i oczyszczamy z nasion i gniazd nasiennych. Dobrze by było owoce wrzucić do blendera, aby kawałki były na prawdę niewielkie. To co otrzymamy zasypujemy cukrem. Proponuję wziąć duży, 3 l słoik i do 3/4 wypełnić go owocami. Resztę wypełniamy cukrem (ok 1 kg). Zostawiamy taki słoik na 12 godzin. Następnie proponuję wszystko razem przegotować. Przy pomocy sitka przelewamy gotowy syrop do słoiczków, które pasteryzujemy. Resztę owoców możemy wykorzystać na dżem.
P.S. Jeśli masz ogródek, to zasadź parę krzaczków. Pięknie kwitną, a dojrzałe owoce mają niezwykły zapach. Poniżej zdjęcie sprzed miesiąca.
spróbuję w/g tej metody, jak wyjdzie dam znać(syrop)Krzycho
OdpowiedzUsuńi co, wyszło? :P
UsuńJa przepuściłam przez maszynkę do mięsa z nakładką na warzywa (przynajmniej szybko)
OdpowiedzUsuńJest to jakiś sposób;)
Usuń