wtorek, 11 października 2011

Syrop z pigwowca

Idealny na długie, chłodne wieczory. Wszak jesień już w pełni, a zima coraz bliżej. Smak słońca zamknięty w słoiczku. Idealnie nadaje się jako dodatek do herbaty. Ma bardzo oryginalny smak. Z powodzeniem może zastąpić cytrynę i/lub cukier. Nie polecam jej do bezpośredniego spożycia. Ale jako nalewki, dżemy i opisany przeze mnie syrop jak najbardziej tak! Wikipedia mówi, że jest też niezła jako pektyna do żelowania owoców. Pigwowiec podobno poprawia krążenie i wzmaga trawienie.W rodzinie mojego chłopaka przygotowywany od lat i rozdawany rodzinie i znajomym.

 Jeśli masz dostęp do tych fantastycznych owoców to nie wahaj się. Ten syrop jest pyszny.



































Czego potrzebujemy: (przykładowo jeśli mamy 3 l słoik to 3/4 powinna zajmować pigwowiec, reszta cukier. W praktyce ok 1 kg cukru.)

- owoce pigwowca
- cukier




































I co dalej? :


Owoce pigwowca przekrajamy na ćwiartki i oczyszczamy z nasion i gniazd nasiennych. Dobrze by było owoce wrzucić do blendera, aby kawałki były na prawdę niewielkie. To co otrzymamy zasypujemy cukrem. Proponuję wziąć duży, 3 l słoik i do 3/4 wypełnić go owocami. Resztę wypełniamy cukrem (ok 1 kg). Zostawiamy taki słoik na 12 godzin. Następnie proponuję wszystko razem przegotować. Przy pomocy sitka przelewamy gotowy syrop do słoiczków, które pasteryzujemy. Resztę owoców możemy wykorzystać na dżem.


















P.S. Jeśli masz ogródek, to zasadź parę krzaczków. Pięknie kwitną, a dojrzałe owoce mają niezwykły zapach. Poniżej zdjęcie sprzed miesiąca.







































Bierzemy udział w akcjach:
Zwiększamy odporność 2011




4 komentarze:

  1. spróbuję w/g tej metody, jak wyjdzie dam znać(syrop)Krzycho

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja przepuściłam przez maszynkę do mięsa z nakładką na warzywa (przynajmniej szybko)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i dyskusji. Jeśli masz jakieś pytania- pisz śmiało. Wkrótce odpowiem. Będzie mi miło jeśli podpiszesz się swoim nickiem (w przypadku anonimów). Tymczasowo włączyłam weryfikację obrazkową z powodu dużej liczby spamu. Wkrótce ją zdejmę.