sobota, 29 października 2011

Sola w natce pietruszki

Mam tu dla Was kolejny przepis z rybą w roli głównej. Tak jak kiedyś obiecałam- jemy więcej ryb. Powiem Wam szczerze, że jeszcze sporo się muszę nauczyć w kwestii przyrządzania ryb. Ale ta rybka wyszła bardzo smacznie. A przepis jest prościutki dlatego zachęcam.



































Czego potrzeba? : (dla 4 osób)

  • 1 kg filetów z soli
  • 100 g posiekanej natki pietruszki
  • 1 cytryna
  • 1 szklanka oliwy z oliwek
  • 50 g zielonych oliwek
  • 50 g czarnych oliwek
  • sól i pieprz

I co dalej? :

Filety rozmrażamy i kroimy na mniejsze kawałki. Każdy nacieramy solą i pieprzem. Przygotowujemy marynatę: oliwa, sok z 1 cytryny i posiekana natka pietruszki. Rybę zostawiamy w marynacie na parę godzin, a najlepiej na całą noc. Po upływie tego czasu układamy kawałki filetów w naczyniu żaroodpornym. Wlewamy resztę marynaty. Na wierzch rozrzucamy pokrojone w plasterki oliwki. Pieczemy ok 45 minut w temperaturze 180 st. C.





























P.S. PrzepisoTeka znowu doceniona! klik!, czyli znów wygrany konkurs. Jestem bardzo szczęśliwa. Było wiele przepisów i historii na pewno lepszych niż moja. Tym bardziej dziękuję!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i dyskusji. Jeśli masz jakieś pytania- pisz śmiało. Wkrótce odpowiem. Będzie mi miło jeśli podpiszesz się swoim nickiem (w przypadku anonimów). Tymczasowo włączyłam weryfikację obrazkową z powodu dużej liczby spamu. Wkrótce ją zdejmę.