czwartek, 1 września 2011

Ogórki z miodem do słoiczka

Stało się... Mamy wrzesień. Mimo, że mamy jeszcze lato, wrzesień jest pierwszym jesiennym miesiącem. Na blogach o różnej tematyce (także kulinarnej) blogerzy piszą z nostalgią o przemijającym lecie. Fakt, nawet za moim oknem liście już się zażółcają. Ale ciągle mamy lato. I ciągle mamy możliwość robienia przetworów, aby zamknąć lato do słoiczka. Tym razem proponuję Wam połączenie ogórków i miodu. A co!

Cebula i gorczyca na zdjęciach jest tylko do dekoracji. W przepisie ich nie ma.



































Czego potrzebujemy? :

  • 2 kg ogórków
  • 1 l wody
  • 1 szklanka octu
  • 2 czubate łyżki soli
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 czubate łyżki miodu


















I co dalej?


Ogórki dokładnie myjemy. Kroimy je w cienkie plasterki wraz ze skórką. W garnku gotujemy wodę wraz z octem, miodem, cukrem i solą, aż do wrzenia. Do wyparzonych słoiczków wrzucamy ogórki i zalewamy roztworem z garnka. Oczywiście pasteryzujemy. wszystko razem powinno stać minimum 5 godzin.

Ogóreczki zostały znów wykonane przez moją przyszłą teściową wraz z moją skromną pomocą. Osobiście zastanawiałam się nad dodaniem pieprzu. Wydaje mi się, że mógłby powstać fajny smaczek.

P.S. Krążą plotki, że może już w tym miesiącu doczekam się aparatu. Tak! Tak! Tak!

Przepis bierze udział w akcji: Przetwory 2011 w Mikserze i na Durszlaku, Przetwory z wodą w tle

2 komentarze:

Zapraszam do komentowania i dyskusji. Jeśli masz jakieś pytania- pisz śmiało. Wkrótce odpowiem. Będzie mi miło jeśli podpiszesz się swoim nickiem (w przypadku anonimów). Tymczasowo włączyłam weryfikację obrazkową z powodu dużej liczby spamu. Wkrótce ją zdejmę.