niedziela, 4 września 2011

Spaghetti bolognese w wersji wykwintnej

Kiedyś na tym blogu pojawiła się codzienna wersja tego klasycznego dania. Obiecałam, że pokażę też tą wykwintną. Słowa dotrzymuję. Która bardziej Ci pasuje?



































Czego potrzebujemy? : 

  • 1 kg mięsa mielonego np. wieprzowo- wołowego
  • 500 g makaronu typu spaghetti
  • 2 papryki czerwone
  • 0.5 kg pieczarek
  • 2 puszki pomidorów w zalewie
  • mały słoiczek koncentratu
  • kawałek ostrej papryczki (u mnie 2 papryczki czereśniowe z zalewy)
  • 3 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1.5 szklanki czerwonego wina wytawnego
  • oliwa
  • przyprawa typu vegetta
  • pieprz mielony
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • papryka ostra i słodka w proszku
  • suszona bazylia i oregana
  • kilka liści świeżej bazyli
Do przybrania:
  • kilka liści bazyli
  • kilka liści natki pietruszki
  • pomidor
  • żółty ser starty
















 I co dalej? :

Gotujemy makaron w dużej ilości wody (na 100 g makaronu- 1 litr wody). Makaron będzie przepyszny jeśli do wody dodasz sól, oliwę, kilka liści bazylii i oregano (w moim przypadku oregano było suszone). Makaron mieszaj i sprawdzaj co 2 minuty. Wtedy masz pewność, że będzie idealnie al dente.
W garnku rozgrzej oliwę i dodaj do niej rozgnieciony przez praskę czosnek. Następnie dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smaż, aż do uzyskania złocistego koloru. Kolejnym krokiem jest dodanie mięsa. Mieszaj, aż przestanie być surowy. Wtedy robimy wstępne przyprawianie (fajnie to zabrzmiało). Dodajemy przyprawę typu vegetta (nie za dużo, potem będziemy jeszcze doprawiać), liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, papryki w proszku, bazylię i oregano suszone oraz drobno posiekane listki bazylii świeżej. Dolej wino i poczekaj, aż wyparuje pozostawiając smak. Teraz dodaj startą na tarce marchewkę, pokrojone w kostkę pieczarki i papryki zwykłą i ostrą. Kiedy papryka zmięknie dodaj pomidory. Sprawdź czy nie trzeba jeszcze doprawić (na pewno trzeba!). Sos wylej na makaron, posyp startym serem i ozdób bazylią, natką pietruszki i pomidorem.

Przepis dodaję do akcji: warzywa psiakowate i paprykujemy 2, alkohole w kuchni,
winobranie 2011

4 komentarze:

Zapraszam do komentowania i dyskusji. Jeśli masz jakieś pytania- pisz śmiało. Wkrótce odpowiem. Będzie mi miło jeśli podpiszesz się swoim nickiem (w przypadku anonimów). Tymczasowo włączyłam weryfikację obrazkową z powodu dużej liczby spamu. Wkrótce ją zdejmę.