Cebula i gorczyca na zdjęciach jest tylko do dekoracji. W przepisie ich nie ma.
Czego potrzebujemy? :
- 2 kg ogórków
- 1 l wody
- 1 szklanka octu
- 2 czubate łyżki soli
- 1,5 szklanki cukru
- 2 czubate łyżki miodu
I co dalej?
Ogórki dokładnie myjemy. Kroimy je w cienkie plasterki wraz ze skórką. W garnku gotujemy wodę wraz z octem, miodem, cukrem i solą, aż do wrzenia. Do wyparzonych słoiczków wrzucamy ogórki i zalewamy roztworem z garnka. Oczywiście pasteryzujemy. wszystko razem powinno stać minimum 5 godzin.
Ogóreczki zostały znów wykonane przez moją przyszłą teściową wraz z moją skromną pomocą. Osobiście zastanawiałam się nad dodaniem pieprzu. Wydaje mi się, że mógłby powstać fajny smaczek.
P.S. Krążą plotki, że może już w tym miesiącu doczekam się aparatu. Tak! Tak! Tak!
Przepis bierze udział w akcji: Przetwory 2011 w Mikserze i na Durszlaku, Przetwory z wodą w tle
Takie to ja lubię:-)
OdpowiedzUsuńA ja takiej wersji jeszcze nie znałam :)
OdpowiedzUsuń