Ale to dopiero w styczniu. Tymczasem, póki sezon w pełni, warto zakasać rękawy i wziąć się za przygotowanie przetworów. Jest milion sposobów na ogórki w słoiku. Dziś zaprezentuję Wam milion pierwszy. Specjalny i nietypowy. Przyznaje się, że to nie ja byłam wykonawcą tego przepisu, a moja przyszła teściowa, która wzięła recepturę od swojej koleżanki.
Czego potrzebujemy? : (na 14 do 16 słoiczków)
- - 2 kg ogórków gruntowych
- - 2 kg fasoli szparagowej (polecam żółtą ze względu na kolor)
- - 1 kg białej cebuli
- - 2 koncentraty pomidorowe
- - pół szklanki oleju
- - 1 szklanka octu
- - 4 łyżki soli
- - 2 szklanki cukru
- - pół łyżki pieprzu
- - 2 szklanki wody
I co dalej?
Ogórki dokładnie myjemy i kroimy na cienkie plastry (zostawiamy na nich skórkę). Cebule kroimy na piórka. W tym czasie gotujemy fasole przez ok. 15 minut (wrzucamy do wrzątku). Następnie odcedzamy. Wodę gotujemy wraz z olejem, octem, koncentratem i wszystkimi innymi przyprawami. Przygotowanym roztworem zalewamy warzywa. Wszystko razem mieszamy i dzielimy na porcje. Przetwór wlewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy denka i ustawiamy dołem do góry na minimum 5 godzin.
Przepis bierze udział w akcji: Przetwory 2011, Przetwory z wodą w tle
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania i dyskusji. Jeśli masz jakieś pytania- pisz śmiało. Wkrótce odpowiem. Będzie mi miło jeśli podpiszesz się swoim nickiem (w przypadku anonimów). Tymczasowo włączyłam weryfikację obrazkową z powodu dużej liczby spamu. Wkrótce ją zdejmę.