Czego potrzebujemy? : (duży garnek)
- - 2 duże cukinie
- - 3-4 papryki czerwone
- - 3-4 papryki żółte
- - 3-4 papryki zielone
- - 3 cebule
- - 2 pętka kiełbasy
- - 3 filety z piersi kurczaka
- - 1,5- 2 kg pomidorów
- - sól, przyprawa typu vegetta
- - pieprz
- - bazylia, oregano
- - cukier
- - ocet winny
- - papryka ostra w proszku
I co dalej? :
Składniki warzywne i mięsne kroimy na mniej więcej jednakową kostkę. Powinna być nieco większa. Każdy składnik podsmażamy oddzielnie na niewielkiej ilości tłuszczu. Następnie wszystkie razem lądują do jednego garnka. Warto podlewać leczo wodą, uważając, aby nie wlać jej za dużo. Wszystko razem dusimy, aż papryka nie zmięknie. W naszym garnku powinien utworzyć się gęsty, pomarańczowy sos. Głownie z cukinii i pomidorów. Teraz jest czas na doprawienie naszego lecza. Należy uważać, aby nie zdominować smaku warzyw. Polecam do tego celu podane przeze mnie przyprawy. Tylko proszę Cię! Bądź ostrożny z cukrem i octem. Dodawaj wszystko małymi partiami, a zobaczysz, że zwykłe leczo może być jeszcze lepsze! Bardzo ważne jest, abyś dał swojemu leczu trochę czasu. Po doprawieniu zostaw je na ogniu jeszcze kilka minut. Następnie zdejmij i pozwól, aby wszystko się "przegryzło".
A u mnie nigdy nie dodawało się piersi z kurczaka - zawsze tylko kiełbasę. Leczo to mój absolutnie ulubiony patent na letni obiad :)
OdpowiedzUsuń