wtorek, 6 grudnia 2011

Ciasteczka jabłkowe oprószone cynamonem

Przeprowadziliśmy się. W tej chwili jedyne czego nam do szczęścia brakuje to Internet. W tej chwili używam moich marnych zasobów komórkowych. Mam kilka przepisów w zanadrzu i nie mogę się doczekać, aby je Wam przedstawić. A propos przeprowadzki... Kiedy przychodzą goście należy podać coś do herbaty. Jeśli masz w zamrażalniku opakowanie ciasta francuskiego (obiecałam sobie, że zawsze będę miała chociaż jedno w zanadrzu) to sprawa jest ułatwiona. Przygotowałam dla nich przepyszne ciasteczka jabłkowe oprószone cynamonem. Na bazie z ciasta francuskiego. Zapewniam Cię, że są przepyszne, proste w wykonaniu i niemalże wytrawne. Dlatego jeśli wolisz słodką wersję to dosyp więcej cukru. Ja prezentuję przepis na takie, które mi smakują najlepiej. Może się poczęstujesz?



































Czego potrzeba? : 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 3 średnie jabłka (słodka odmiana)
  • cynamon
  • cukier
  • 1 rozkłócone jajko
  • sok z połowy cytryny





























I co dalej? :

Przy pomocy kieliszka do wina (u mnie o średnicy 7 cm) wytnij z ciasta kółka. Obierz jabłka i zetrzyj je na tarce o średnich oczkach. Skrop je sokiem z cytryny. Na każdym kółku ułóż około 1 łyżeczkę startych jabłek. Wszystkie oprósz szczyptą cynamonu. Z reszty ciasta wytnij paski o długości średnicy Twoich ciastek (na każde ciastko dwa) i skrzyżuj je jak na zdjęciach. Dokładnie sklej na obwodzie. Tak przygotowane ciasteczka posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp szczypta cukru. Piecz przez 20 minut w temperaturze ok. 180 st. C.





































Przepis bierze udział w akcjach:




Słodki upominek











































Ciasteczka tu i tam!

7 komentarzy:

  1. Przepyszne i bardzo świąteczne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepsze na świecie połączenie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziewczyny zgadzam się z Wami! Były pyszne! A przygotowanie jest tak łatwe, że warto się pokusić:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, lubię połączenie jabłek z cynamonem. Pychotka! http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie swiateczne, no nie Aniu?

    OdpowiedzUsuń
  6. Cynamon tu bardzo dobrze komponuje się z jabłkiem :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i dyskusji. Jeśli masz jakieś pytania- pisz śmiało. Wkrótce odpowiem. Będzie mi miło jeśli podpiszesz się swoim nickiem (w przypadku anonimów). Tymczasowo włączyłam weryfikację obrazkową z powodu dużej liczby spamu. Wkrótce ją zdejmę.