Przeprowadziliśmy się. W tej chwili jedyne czego nam do szczęścia brakuje to Internet. W tej chwili używam moich marnych zasobów komórkowych. Mam kilka przepisów w zanadrzu i nie mogę się doczekać, aby je Wam przedstawić. A propos przeprowadzki... Kiedy przychodzą goście należy podać coś do herbaty. Jeśli masz w zamrażalniku opakowanie ciasta francuskiego (obiecałam sobie, że zawsze będę miała chociaż jedno w zanadrzu) to sprawa jest ułatwiona. Przygotowałam dla nich przepyszne ciasteczka jabłkowe oprószone cynamonem. Na bazie z ciasta francuskiego. Zapewniam Cię, że są przepyszne, proste w wykonaniu i niemalże wytrawne. Dlatego jeśli wolisz słodką wersję to dosyp więcej cukru. Ja prezentuję przepis na takie, które mi smakują najlepiej. Może się poczęstujesz?
Czego potrzeba? :
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 3 średnie jabłka (słodka odmiana)
- cynamon
- cukier
- 1 rozkłócone jajko
- sok z połowy cytryny
I co dalej? :
Przy pomocy kieliszka do wina (u mnie o średnicy 7 cm) wytnij z ciasta kółka. Obierz jabłka i zetrzyj je na tarce o średnich oczkach. Skrop je sokiem z cytryny. Na każdym kółku ułóż około 1 łyżeczkę startych jabłek. Wszystkie oprósz szczyptą cynamonu. Z reszty ciasta wytnij paski o długości średnicy Twoich ciastek (na każde ciastko dwa) i skrzyżuj je jak na zdjęciach. Dokładnie sklej na obwodzie. Tak przygotowane ciasteczka posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp szczypta cukru. Piecz przez 20 minut w temperaturze ok. 180 st. C.
Przepis bierze udział w akcjach:
Przepyszne i bardzo świąteczne! :)
OdpowiedzUsuńNajlepsze na świecie połączenie! :)
OdpowiedzUsuńrobiłam, są pyszne.
OdpowiedzUsuńDziewczyny zgadzam się z Wami! Były pyszne! A przygotowanie jest tak łatwe, że warto się pokusić:D
OdpowiedzUsuńMniam, lubię połączenie jabłek z cynamonem. Pychotka! http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/
OdpowiedzUsuńTakie swiateczne, no nie Aniu?
OdpowiedzUsuńCynamon tu bardzo dobrze komponuje się z jabłkiem :)
OdpowiedzUsuń