sobota, 18 grudnia 2010

Shoarma


Zacznę trochę inaczej niż może chciałabym. Wiele potraw, na które przepisy chcę tu umieścić robiłam wiele razy przez co zdążyłam udoskonalić. Jednakże nie mam zdjęcia żadnej z tych potraw, a całkiem niedawno zrobiłam shoarmę, więc od niej zacznę.

Shoarmę podałam z frytkami, dwoma sosami i surówką. Ale do rzeczy... Już wyjaśniam jak zrobiłam i jak zrobię następnym razem ;) Wszystko dodaję "na oko" dlatego ciężko mi podać proporcję. Zawsze byłam zwolenniczką dodawania tyle, ile uważa się za słuszne.

Shoarma
Moja shoarma powstała z:
-dwóch podwójnych filetów z piersi kurczaka
- oliwy
- przyprawy "warzywko", pieprzu, imbiru, przyprawy do gyrosu.
Mięsko tniemy na podłużne kawałki, wszystko wrzucamy do miseczki, dodajemy oliwę, "warzywko", pieprz, imbir (można kupić już zmielony), przyprawę do gyrosu. Dobrze by było gdyby to postało razem w lodówce ok. pół godziny. Potem smażymy na patelni. Następnym razem zrobię wersję drobiowo- wieprzową w proporcjach pół na pół. Na innych blogach czytam, że lepiej jest zrobić własną mieszankę przypraw- możliwe! Nie wiem nie miałam czasu. Myślę, że następnym razem wypróbuję.

Sosy


Pomidorowy: Możesz użyć przecieru lub koncentratu ( w tym wypadku dodaj do sosu trochę wody). Na 250 ml sosu dodaj 1przeciśnięty ząbek czosnku, 1 łyżkę bazylii, oregano i tymianku, pół łyżeczki soli i cukru oraz pieprzu (tyle ile lubisz).

Czosnkowy: Proponuję użyć jogurtu greckiego. Na duży kubeczek takowego dodaj 3 ząbki czosnku, po 1 łyżeczce bazylii i oregano, 1 łyżkę majonezu i tymianku, pół łyżeczki cukru, soli i pieprzu. Mieszaj dopiero gdy dodasz wszystkie składniki. Nie chcemy za bardzo rozrzedzić sosu.

Surówka
Surówka do takiego dania powinna być bardzo prosta. Ja swoją zrobiłam z 3/4 kapusty pekińskiej, oliwy, soli i pieprzu. Dodałam także pomidora, ale tylko jednego, aby podkreślić smak całości. Podajemy z frytkami, ale myślę, że ryż zabarwiony kurkumą też by fajnie pasował.

Życzę smacznego każdemu kto się skusi na pierś z kurczaka nieco inaczej.

2 komentarze:

  1. Czy oby nie za dużo tych przypraw na mały kubek jogurtu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owszem za dużo. Ale to dlatego, że po prostu nastąpił błąd podczas pisania przepisu. Chodziło o duży kubek jogurtu :D

      Usuń

Zapraszam do komentowania i dyskusji. Jeśli masz jakieś pytania- pisz śmiało. Wkrótce odpowiem. Będzie mi miło jeśli podpiszesz się swoim nickiem (w przypadku anonimów). Tymczasowo włączyłam weryfikację obrazkową z powodu dużej liczby spamu. Wkrótce ją zdejmę.