piątek, 3 maja 2013

Ziemniaki pieczone z wędzoną papryką

Ja i Tomek bardzo lubimy pieczone ziemniaki. Są świetnym dodatkiem do obiadów, można je jeść także solo. Ich przygotowanie jest banalnie proste i mało czasochłonne. Efekt końcowy może się okazać bardzo pozytywny. Pieczone ziemniaki cenię za to, że dadzą się przygotować w bardzo różnoraki sposób. Ot, zmieniamy tylko przyprawy. Postanowiłam, że te, które będą smakować nam najbardziej będę polecać i Wam:) A te z wędzoną papryką są doskonałe. Idealne dla fanów ostrych smaków, więc jeśli lubicie coś łagodniejszego to polecam zamienić ostrą paprykę na słodką:) Ewentualnie możecie też zmienić proporcje między przyprawami. Tak czy siak polecam!!












































Składniki:

  • 10 niewielkich ziemniaków*
  • 1 płaska łyżeczka ostrej, wędzonej papryki
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • po pół łyżeczki suszonej bazylii i oregano
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
* Ilość ziemniaków możesz zmodyfikować.











































I co dalej?:

Ziemniaki wyszoruj dokładnie pod ciepłą bieżącą wodą za pomocą druciaka. Osusz je i pokrój na ćwiartki lub ósemki. Wrzuć je do miski. Dodaj oliwę oraz wszystkie przyprawy. Ziemniaki wymieszaj dokładnie za pomocą łyżki lub rąk. Przyprawy powinny dokładnie oblepić ziemniaki. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Ziemniaki rozłóż swobodnie na blaszce. Piecz w temperaturze 200 st. C. przez 20 minut, aż do miękkości ziemniaków.




12 komentarzy:

  1. Lubię ziemniaki w każdej postaci, z wyjątkiem placków^^, a już pieczone to jedne z moich ulubionych, zazwyczaj daję gotową przyprawę do ziemniaków, ale z wędzoną papryką - dla mnie, jako dla paprykoholiczki - to strzał w dychę!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam pieczone ziemniaki - ćwiartki, frytki całe itp. Te wyglądają znakomicie ! Na 100 % spróbuję zrobić ! :p P

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię pieczone ziemniaki. Z papryką muszą być jeszcze lepsze niż te które robię:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też uwielbiam pieczone ziemniaki dlatego chętnie wypróbuję przepis

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdawałoby się, że ziemniak to takie pospolite jedzenie a tu taka niespodzianka. Skorzystałem dzisiaj z tego przepisu jako alternatywa dla gotowanych pyrów i jestem wniebowzięty. Polecam ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że przepis spodobał Ci się:D W ziemniakach drzemie wielka moc:D

      Usuń
  6. Trafiłem na tę stronę www przez Google, nie powiem nieprzeciętna :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Idealnie sprawdzają się na imprezkę:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Papryka wędzona to świetny dodatek do bigosu! Pierwszy raz spotkałam się z nią na kursie wegańskim i była dodawana jako "imitacja" mięsa - faktycznie, ma lekko wędzony, mięsny aromat, co nadaje charakterystycznego smaku. Ciekawa przyprawa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja ją lubię dodawać to praktycznie wszystkiego;)

      Usuń

Zapraszam do komentowania i dyskusji. Jeśli masz jakieś pytania- pisz śmiało. Wkrótce odpowiem. Będzie mi miło jeśli podpiszesz się swoim nickiem (w przypadku anonimów). Tymczasowo włączyłam weryfikację obrazkową z powodu dużej liczby spamu. Wkrótce ją zdejmę.