środa, 1 maja 2013

Sos jogurtowo- limonkowy z miętą

Dzisiaj zapraszam na przepis na szybki sos, o którym mówiłam Wam wczoraj. Jego kwaskowatość fajnie pasowała do lekko słodkich kotletów z konfiturą cebulową. Sprawdźcie sami. Przy okazji życzę Wam udanej majówki.











































Składniki:


  • 100 ml jogurtu naturalnego 
  • 1 limonka
  • 10 liści mięty
  • 1/4 łyżeczki cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki soli
I co dalej?:

Limonkę wyparz i zetrzyj z niej skórkę, a z połowy wyciśnij sok. Jogurt zmieszaj ze skórką i sokiem limonki, dodaj drobno posiekane listki mięty oraz sól i cukier. Całość wymieszaj. 

Ten sos podałam z pieczonymi kotletami mielonymi z czerwoną cebulą podsmażaną w occie balsamicznym.

5 komentarzy:

  1. Och, taki sos jest wyjątkowo pyszny! Można go wyjadać samemu łyżeczką:)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo smakowite połączenie, muszę wypróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawa jestem jak smakuje takie połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Powiem Wam moje drogie, że smakuje to znakomicie!

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i dyskusji. Jeśli masz jakieś pytania- pisz śmiało. Wkrótce odpowiem. Będzie mi miło jeśli podpiszesz się swoim nickiem (w przypadku anonimów). Tymczasowo włączyłam weryfikację obrazkową z powodu dużej liczby spamu. Wkrótce ją zdejmę.