A jeśli już o akcji mowa, mogę w końcu dołączyć swój przepis. Pochodzi on ze zbiorów mojego przyszłego szwagra. I jak to u młodych mężczyzn budujących mięśnie- zdrowo, bez tłuszczowo, smacznie, szybko i białkowo. Nie wiem skąd on ma ten przepis, ale tak czy siak warto go zastosować. I proszę bez gadania, że się nie ma urządzenia do gotowania na parze, albo specjalnego garnka. Starczy taki zwykły, metalowy durszlak i przykrywka. W moim wypadku każdy składnik był już w domu*
Czego potrzebujemy? : (na 4 osoby)
- 1 duża, podwójna pierś z kurczaka
- sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka słodka, papryka ostra, curry
- 2 ząbki czosnku przepuszczonego przez praskę
- odrobina oliwy (opcjonalnie)
- 2 torebki ryżu
- dowolna mieszanka warzywnych mrożoek
- sos sweet chilli (opcjonalnie)
I co dalej? :
Na parterze (garnka) wrzucamy gotujemy ryż z dodatkiem oliwy (lub masła jeśli chcesz, aby Twój ryż był lekko żółty) i soli. Pierś z kurczaka kroimy w dowolnej wielkości kawałki i marynujemy w przyprawach z dodatkiem odrobiny oliwy. Dobrze by było, aby pierś nasiąkła przyprawami przez jakieś 2 godziny, ale nie jest to niezbędne. Tak zamarynowaną pierś wrzucamy na kolejne piętro naszego garnka do gotowania na parze. Ostatnie piętro to mieszanka warzyw. Świetnie pasuje tu brokuł. Po 10- 15 minutach kurczak powinien być gotowy. Wszystko układamy na talerzyku. Ryż można polać sosem sweet chilli.
*Przepis dodaje do mojej akcji:
Oraz do innej:
Ekspresowo w kuchni
smakowicie wyglada:)
OdpowiedzUsuńtakie dania mogłabym jeść kilka razy w tygodniu bez przejedzenia :) mniam!
OdpowiedzUsuńWyszło super :)
OdpowiedzUsuńWow! Naprawdę pyszny przepis, który z całą pewnością zagości w moim menu na dłużej. Mega smaczny przepis, do którego będę wracać!
OdpowiedzUsuńSos sweet chili robi robotę – polubiłam go po Twoim przepisie i teraz jest znacznie ostrzej w mojej kuchni :-).