czwartek, 2 maja 2013

Szaszłyki z kurczakiem po hawajsku

Połączenie mięsa kurczaka i owoców, a w szczególności ananasa to już dla mnie klasyka. Ten duet już nie raz pokazał, że może smakować wyśmienicie. Czemu mielibyśmy nie wykorzystać go w szaszłykach? Jeśli Wam tak jak mi pogoda popsuła plany majówkowe (my mieliśmy iść do ZOO) to pomyślcie o nich koniecznie;) Większość ludzi ma w planach grilla, a te szaszłyki świetnie zachowują się na ruszcie. Ale tak jak wspomniałam deszczowa aura nie nastraja zbyt optymistycznie, dlatego proponuję Wam piekarnik:D Trochę powiewu lata przyda się każdemu z nas;)











































Składniki:


  • 500 g piersi z kurczaka
  • puszka ananasa
  • 6 małych cebul
  • 1 czerwona papryka
  • pół cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • po pół łyżeczki bazylii i oregano
  • sól, pieprz
  •  
  • akcesoria: patyczki do szaszłyków










































I co dalej?:

Zanim przystąpisz do pracy  namocz drewniane patyczki w zimnej wodzie. Wystarczy 10 minut, a zapobiegnie to spaleniu się drewienka na ruszcie lub w piekarniku.

Pierś z kruczka umyj dokładnie, osusz i odkrój wszelkie nieciekawe elementy. Pokrój ją w średniej wielkości kostkę. Paprykę umyj, osusz i wytnij gniazda nasienne. Pokrój w większą kostkę. Cebule obierz i pokrój na ćwiartki. Ananasy z puszki pokrój w kostki. Uwaga, zachowaj syrop.

Kawałki mięsa wrzuć do syropu ananasowego, dodaj sok z połowy cytryny, oliwę z oliwek, zioła oraz sól i pieprz. Najlepiej jeśli kurczaka będziesz trzymał w tak przygotowanej marynacie dobę, ale już 30 minut w lodówce powinno wystarczyć. 

Na patyczki szaszłykowe nadziewaj po kolei każdy ze składników. Kiedy szaszłyki będą już gotowe połóż je na kratce do pieczenia i umieść w nagrzanym do 190 st. C. piekarniku. Piecz 25-30 minut. Te szaszłyki możesz także przyrządzić  na grillu ogródkowym lub elektrycznym. Myślę, że świetnie sprawdzi się  także patelnia grillowa. 



Szaszłyki podałam z klasycznym sosem czosnkowym. Przepis na niego znajdziesz w poście na klasyczne szaszłyki drobiowe. Na szaszłykowe patyczki możesz nadziać wiele różnych smakołyków. Oprócz szaszłyków po hawajsku oraz tych klasycznych proponuję Ci także przyrządzić szaszłyki wieprzowe z limonką i miętą.


6 komentarzy:

  1. Hawajski kurczak... kojarzy mi się ze znielubianą przeze mnie hawajską pizzą, bo jakoś dodatek ananasa do mnie nie przemawia w potrawach obiadowych, zapewne szkoda:(

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pysznie! a mnie właśnie to kojarzenie z pizza hawajską tylko napędza ślinianki :) To chyba dość zdrowe i lekkie jedzenie, nie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest lekko i sycąco jednocześnie. Jednak jeżeli liczymy kalorie to radzę zmnienić ananasa z puszki na tego świeżego i nie marynować go w syropie ananasowym:P

      Usuń
    2. ooo super ;) mam nadzieję, że w jutro albo w sobotę pogoda na grilla dopisze (bo dziś pada :/) i będę mogła przetestować ;) cos mi mówi, że moim domownikom posmakuje:> a skro się znasz na zdrowym jedzeniu to może bierzesz udział w tym konkursie blogowym? (http://mojanowafigura.pl/static/media/uploads/blogerki/index.html ) łatwo i przyjemnie można wygrac weekend w spa z dietetykiem i stylistką - sama bym się skusiła gdybym tylko mogła ;) jakby co, to czekam na notkę i kolejne pyszno-zdrowe przepisy!:]

      Usuń
    3. Oj, nie powiedziałabym, że znam się na zdrowym jedzeniu.

      Usuń

Zapraszam do komentowania i dyskusji. Jeśli masz jakieś pytania- pisz śmiało. Wkrótce odpowiem. Będzie mi miło jeśli podpiszesz się swoim nickiem (w przypadku anonimów). Tymczasowo włączyłam weryfikację obrazkową z powodu dużej liczby spamu. Wkrótce ją zdejmę.