piątek, 31 sierpnia 2012

31.08

Kochani Czytelnicy, Blogerki i Blogerzy...

Dzisiaj mamy swoje święto! 31 sierpnia to Światowy Dzień Blogera.
























Jak tradycja nakazuje tego dnia bloger powinien wybrać pięć innych blogów i zalinkować do nich. Najlepiej jeśli wybierze blogi z innego kręgu tematycznego. Ja osobiście czytam głównie blogi kulinarne. Postanowiłam więc, że zostanę na swoim podwórku. 


Blogi kulinarne (kolejność przypadkowa): 


`Just My Delicious- blog Pauli. Jeden z moich najulubieńszych. Piękne zdjęcia, które sprawią, że Twoje ślinianki zaczną pracować jak nigdy dotąd.  Nie banalne pomysły i mnóstwo dobrych rad.

2drink.pl- blog Agnieszki. Zbiór fantastycznych przepisów (z filmikami) na drinki i napoje. Jedne proste inne nieco bardziej "egzotyczne". Agnieszka uratowała nie jedną moją imprezę i ciągle mnie inspiruje! Także prywatnie jedna z moich ulubionych blogerek- znajomych. 

Brulion z przepisami- blog Cuda.Wianki. Nie mogę zapomnieć o blogu, dzięki któremu tak wiele się nauczyłam. To tego bloga przeczytałam od deski do deski kiedy sama stawiałam swoje pierwsze kroki w blogosferze. Poza tym cudne przepisy, piękne zdjęcia i zabawne historie o Kruszynie.

` Mops w kuchni- blog Ani. Jak już wiecie u Ani znajdziecie pyszne przepisy głównie z kuchni typowo domowej. Jest się czym zainspirować kiedy kompletnie nie masz pomysłu na obiad czy nową sałatkę. Ania tak jak Agnieszka jest prywatnie jedną z moich ulubionych blogerek- znajomych.

` Filozofia Smaku- blog Malwiny. Na pewno nie zdziwi Was ten wybór. Bardzo często piszę Wam o tym jak uwielbiam jej bloga. Przepisy Malwiny często pojawiają się na moim blogu. Uratowała mnie z niejednej opresji kiedy kompletnie nie wiedziałam co mam zrobić na obiad. No i piękne zdjęcia. Również jedna z ulubionych prywatnych blogerek- znajomych.


 
Wszystkiego najlepszego z okazji Światowego Dnia Blogera!!

Paulina




czwartek, 30 sierpnia 2012

Versatile Blogger Award

Dziś nietypowo...

Nominowały mnie Beti z bloga Kruche babeczki (notabene nowy, dobrze zapowiadający się blog) , Qualietta z bloga Skarbnica smaków oraz Ola z Kuchni szeroko otwartej.






Zasady:
  • * nominacja 15 blogów, które Twoim zdaniem zasługują na wyróżnienie
  • * poinformować nominowanych blogerów o tymże fakcie
  • * wyłonić o sobie 7 faktów;))
  • * podziękować Blogerowi, który Cię nominował u Niego na blogu
  • *dołączyć nagrodę The Verstite Blogger Award u siebie na blogu

Zatem i ja wezmę udział w zabawię...

Nominacje:

Miejsca od 1 do 15- nominuję każdego blogera, który chce wziąć udział w zabawie. Nie chciałabym nominować teraz piętnaście osób, gdyż nie każdy lubi takie zabawy.


Siedem faktów o mnie:

1. Jestem świeżo upieczoną narzeczoną. Być może niektórzy z Was już o tym wiedzą. Tomek poprosił mnie o rękę 13 lipca 2012 (piątek trzynastego) podczas wieczornej kąpieli w morzu Śródziemnym w Tunezji.

2. Od marca planuję przeprowadzkę ze Skierniewic do Łodzi. I tak odwlekam z miesiąca na miesiąc...

3. Planuję założenie aparatu ortodontycznego.

4. Zawsze chciałam mieć własnego bloga. PrzepisoTeka jest spełnieniem tych marzeń, ale ostatnio poczułam potrzebę posiadania drugiego bloga, w którym będę opowiadać o wszystkim poza gotowaniem. I tak niedawno powstała Życioteka.

5. Uwielbiam pić colę. Wiem, że jest niezdrowa, dlatego stwierdziłam, że będę pić ją tylko w bardzo rzadkich okolicznościach. Wprowadzę to w życie kiedy tylko wypiję dwie ostatnie butelki kupione tydzień temu.

6. Już dawno wyczerpałam limit zdjęć na moim koncie na bloggerze. Każde zdjęcie pojawia się tu dzięki imageshack.us

7. Wzięłam udział w tej zabawie dlatego, że bardzo rzadko dostaję takie nominacje, serio. I jest mi bardzo miło.


Kiedyś brałam już udział w podobnej zabawie. Kolejne siedem faktów o mnie tutaj.

Paulina:)



środa, 29 sierpnia 2012

Kurczak worcester i ziemniaki hasselback

Przeważnie jest tak, że gdzieś znaleziony przepis (albo coś co sobie sama ułożyłam w głowie) musi swoje odleżeć i dopiero jest realizowany. A już po gotowaniu i fotografowaniu bardzo szybko pojawił się na blogu. Tym razem było inaczej. Potrawa została szybko zrealizowana i sfotografowana. Natomiast zdjęcia odleżały jakiś czas, by dopiero dzisiaj ujrzeć światło bloga. Ziemniaki hasselback to nic nowego. Swoje wykonanie opierałam na przepisie z Just My Delicious, a pomysł na kurczaka urodził się w mojej głowie. Stare, dobre połączenie "schabowego" z kurczaka i ziemniaków nie jest złe. Jednak polecam ten przepis wszystkim tym, którzy lubią urozmaicać swoje manu.











































Ziemniaki hasselback dla 2 osób:

  • 4 duże, podłużne, młode ziemniaki
  • 4 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz 
  • oliwa

Nie obieraj ziemniaków. Wyszoruj je dokładnie pod bieżącą wodą i ponacinaj co kilka milimetrów do 3/4 ich wysokości (uważaj, aby ich nie przekroić). Ziemniaki obsyp dokładnie ziołami, solą i pieprzem i oblej oliwą. Piecz ok. 45- 50 minut w 200 st. C. W trakcie pieczenia oblej dwa razy oliwą.












































Kurczak worcester dla 2 osób:

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 250 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki sosu worcester
  • 250 g bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
Piersi z kurczaka umyj, osusz i usuń nieciekawe elementy. Jogurt i sos worcester zmieszaj ze sobą i w takiej mieszance zamarynuj kurczaka przez 30- 60 minut. Zmieszaj razem bułkę tartą (najlepiej świeżo mieloną) pieprz i tymianek. Zrób tak, aby na kurczaku zostało jak najwięcej mieszanki jogurtowej i zapanieruj go dokładnie w bułce z dodatkami. Kurczaka ułóż luźno na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w 200 st. C przed 15- 20 minut.












































 

Uwaga, uwaga!! 

Ruszył mój drugi blog- Życioteka. Będzie chyba o wszystkim. A przynajmniej o tym czego nie ma tutaj. Jeśli ktoś ma ochotę to zapraszam.

Poza tym jeśli ktoś z Was prowadzi własnego bloga kulinarnego w języku polskim i ma ochotę na wywiad w ramach  cyklu  'Porozmawiajmy o jedzeniu' to zapraszam do wzięcia udziału w małym, cyklicznym konkursie.

Paulina:)

wtorek, 28 sierpnia 2012

' Porozmawiajmy o jedzeniu' Konkurs nr 1

Niektórzy z Was wiedzą, że na Przepisotece powstał cykl Porozmawiajmy o jedzeniu. Jest to nic innego jak wywiady z innymi blogerami kulinarnymi. 

Postanowiłam dodać co jakiś czas konkurs, w którym nagrodą będzie możliwość przeprowadzenia wywiadu na łamach Przepisoteki. To nie jest tak, że skończyły mi się pomysły na nowe osobowości (mam ich całe mnóstwo!). Jednak doszłam do wniosku, że w blogosferze jest tysiące świetnych blogerów, których być może nie znam i nigdy nie poznam. Z tego powodu nie zaproponuję im udziału w cyklu. Jeśli rozpowszechnię taką informację w sieci to może ktoś mnie znajdzie i będzie chciał wziąć udział w zabawie. Konkursy nie będą bardzo trudne. Już moja w tym głowa, aby były zabawne.




























Nagroda:

Możliwość wzięcia udziału w cyklu: ' Porozmawiajmy o jedzeniu ' na łamach bloga Przepisoteka.

Co zrobić, aby wygrać?

W zabawie mogą wziąć wyłącznie osoby, które prowadzą własnego bloga kulinarnego w języku polskim. Blog nie może zawierać cudzych treści objętych prawem autroskim.

W komentarzu należy napisać co byś zrobił do jedzenia z takich składników jak mleko w proszku i jajka. Masz w domu tylko to, jesteś bardzo głodny, a wszystkie sklepy są zamknięte. Odpada pożyczanie od sąsiadki i zamawianie jedzenia na wynos:)

Najlepszą odpowiedź wybiorę do niedzieli 02.09 i wtedy ogłoszę wynik:D Swoje propozycje można zgłaszać do soboty (01.09) włącznie.

poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Tagliatelle z łososiem i suszonymi pomidorami

O tak! Taki makaron to zdecydowanie moje smaki. Mimo, że ogólnie lubię jedzenie dobrze doprawione i pikantne to wiem, że tutaj sprawdza się wersja delikatna. Miła odmiana. W lodówce leżał łosoś i kilka suszonych pomidorów. Szukałam pomysłu jak je smacznie połączyć. Inspiracje znalazłam tutaj na blogu smaczne gotowanie. Poza tym to jedno z takich dań, którego czas przygotowania trwa tyle co ugotowanie makaronu al' dente.












































Składniki: (3-4 porcje)

  • 300 g makaronu tagliatelle
  • 200 g wędzonego łososia
  • 250 g mascarpone
  • 5 suszonych pomidorków
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • pół pęczka koperku 
  • 1 łyżka oleju z zalewy pomidorowej
  • sól, pieprz










































I co dalej? :

Makaron ugotuj al' dente z dodatkiem soli i oliwy. Pomidory pokrój drobno i podsmaż na oleju z zalewy pomidorowej wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Po minucie dodaj porwanego na mniejsze kawałki łososia. Podsmażaj 2 minuty ciągle mieszając. Łososia oblej sokiem  cytryny. Dodaj mascarpone, sól i pieprz. Wymieszaj wszystko i podsmażaj 2 minuty. Ugotowany i odcedzony makaron przełóż na patelnię. Wymieszaj wszystko dokładnie, aby połączyć składniki. Patelnie zdejmij z gazu i całość posyp drobno posiekanym koperkiem.


PrzepisoTeka na Facebook'u

piątek, 24 sierpnia 2012

Pasty kanapkowe- podsumowanie akcji

Myślę, że 154 przepisy, które zebraliśmy podczas miesiąca trwania akcji dotyczącej past kanapkowych, to całkiem pokaźna ilość. Jestem dumna z jej przebiegu. Zachwyciła mnie ilość przepisów. Jest w czym wybierać:) Każdy pomysł smaczny i wyjątkowy. A co najważniejsze... Wszystko zebrane w jednym miejscu. Oto podsumowanie:


Zaproszenie do akcji.